Die goede oplossing is volgens CNV overigens niet alleen nodig voor de individuele medewerkers, maar ook voor de branche als geheel. Want het toenemende personeelstekort kost de werkgevers door groeiende wachtlijsten en werkdruk veel geld. Engmann: ‘Nieuwelingen kiezen liever voor een branche waarin ze meer kunnen verdienen. Zelfs steeds meer huidige medewerkers overwegen een overstap. Je hebt een goede cao nodig om mensen aan je te binden. En een goede cao kost minder dan de gevolgen van een personeelstekort.’
Optocht naar BOVAG-hoofdkantoor
De acties voor een betere cao zijn al bijna 2 maanden aan de gang. Zo legden afgelopen donderdag en vrijdag honderden werknemers in de rest van Nederland hun werk neer. De meesten van hen verzamelden zich in Bunnik en togen in een grote stoet richting het hoofdkantoor van BOVAG. Engmann: ‘Hopelijk hebben de werkgevers nu zelf gezien voor wie ze hun verslechteringsafspraken eigenlijk in petto hebben. Namelijk voor hun eigen hardwerkende medewerkers.’
CNV wil 6%
Concreet zit het cao-conflict vast op het loonvoorstel van BOVAG. Medewerkers zijn al jaren niet vooruitgegaan in koopkracht. Voor de komende cao biedt de werkgeversorganisatie in totaal 3,55% loonsverhoging voor een cao van 18 maanden en weigert daarvan af te stappen. Dat is gemiddeld minder dan 2,5% per jaar en ligt onder de door het CBS verwachte inflatie. CNV vindt dat te weinig en wil 6% voor 1 jaar. Daarmee zouden medewerkers er in koopkracht juist iets op vooruitgaan. Ook andere verbetervoorstellen van CNV ziet BOVAG niet zitten.
84.000 medewerkers
Onder de cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijven vallen medewerkers van o.a. garages, auto(dealer)-bedrijven, truckbedrijven, tweewielerbedrijven, motorbedrijven, caravan-en camperbedrijven en autoverhuur- en revisiebedrijven. Er werken in totaal ongeveer 84.000 mensen in de branche. De staking kan betekenen dat APK’s, onderhoudsbeurten aan auto’s of reparaties van fietsen langer op zich laten wachten.
Inschrijven in Groningen
Vakbonden CNV, FNV en De Unie roepen hun leden in Noord-Nederland op om zich maandag 31 maart in Groningen in te schrijven als staker. Dat kan tussen 9.00 uur en 10.30 uur in EM2 op het voormalige Suikerunieterrein. Ze schrijven zich meteen voor 48 uur in.