Het resultaat gaat om een cao voor 1 jaar, van 15 april 2025 t/m 18 april 2026. Daarin gaan de salarissen met 4,25% omhoog. Ook is afgesproken de huidige RVU-afspraken te verlengen tot 1 januari 2026. Daarna gaan de uitkeringen omhoog voor nieuwe instappers.
Huidige medewerkers krijgen eerste kans
Afgesproken is dat 1 op 1 vervanging de norm blijft. Dat betekent dat als iemand weggaat, er iemand voor terugkomt in dezelfde functie, op dezelfde vestiging met hetzelfde aantal uren. Bovendien zal Albert Heijn komende periode 300 nieuwe fulltimers aannemen. Huidige medewerkers krijgen als eersten de kans om daarvoor in aanmerking te komen. Als hun Nederlands onvoldoende is, vergoedt AH tijd en geld om een diploma te halen.
Helaas schuift voor nieuwe medewerkers de ingangsdatum waarop ze minder hoeven te werken wel enkele jaren naar achteren. Daar staat tegenover dat Albert Heijn voortaan rekening houdt met leeftijd, fysieke gesteldheid en dienstjaren bij de verdeling van werk.
Geen lege Paas-schappen
Al met al is Van Riezen tevreden met de omslag die Albert Heijn uiteindelijk aan de onderhandelingstafel maakte. ‘Heel lang was het een klaagverhaal. Maar we wisten ook dat aandeelhouders niks tekort kwamen. Jammer dat er een actiedreiging voor nodig was voor AH om met fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden te komen. Maar ik ben tevreden met wat er nu ligt. En klanten hoeven tijdens hun Paas-boodschappen niet te vrezen voor lege schappen.’
Leden mogen stemmen
Komende periode gaat CNV het resultaat toelichten aan de leden. Zij krijgen dan de kans om erover te stemmen. Pas als de meerderheid instemt is de nieuwe cao definitief.
Albert Heijn heeft op dit moment 7 distributiecentra, waar bij elkaar ongeveer 6.000 mensen werken. Meer dan de helft is uitzendkracht. De oude cao, met daarin afspraken voor beide groepen, geldt nog tot 15 april.