Het Leger des Heils en CNV willen dakloosheid onder arbeidsmigranten gezamenlijk tegengaan. Zij presenteren vandaag een nieuw voorstel om EU-arbeidsmigranten binnen drie weken aan werk en woning te helpen of te begeleiden naar het land van herkomst.
Erbarmelijk
‘De omstandigheden waarin arbeidsmigranten leven, zijn erbarmelijk en onmenselijk. Deze mensen sterven zelfs op straat. Daarom slaan CNV en Leger des Heils nu de handen ineen,’ aldus kapitein Harm Slomp, bestuursvoorzitter van het Leger des Heils.
Huisvesting kwijt
‘Wanneer arbeidsmigranten hun werk kwijtraken, raken ze ook direct hun huisvesting kwijt. Een steeds groter maatschappelijk probleem dat volstrekt onacceptabel is. Vandaag presenteren we een voorstel waarmee we dit groeiende probleem willen aanpakken,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.
Oplossing: terug naar werk of land van herkomst
Het voorstel is om daklozenopvang, Regionale Werkcentra (RWC’s) en gemeenten aan elkaar te koppelen. De partijen zetten zich gezamenlijk in om arbeidsmigranten binnen drie weken aan werk en woning te helpen of hen te begeleiden naar het land van herkomst. De RWC’s – een samenwerking tussen gemeenten, UWV en vakbonden - begeleiden sinds enkele jaren duizenden mensen van werk naar werk en zijn verspreid over heel Nederland.
Succesvolle pilots
Het plan is geïnspireerd op de opvangpilots die op dit moment in meerdere steden plaatsvinden. Zo biedt de gemeente Eindhoven, samen met Leger des Heils, een tijdelijke, kortdurende opvang voor arbeidsmigranten. Sinds de start in december 2023 heeft de opvang meer dan 250 mensen geholpen. 82% is positief uitgestroomd: 60% van hen stroomt door naar nieuw werk en nieuwe huisvesting, 20% koos voor de terugkeer naar hun thuisland.
Draagvlak en financiering
CNV en Leger des Heils vragen vanuit de landelijke en gemeentepolitiek draagvlak en financiering voor dit plan. ‘Dit kan alleen slagen als er voldoende financiële middelen zijn. Door deze mensen kortdurend op te vangen, kunnen we gericht werken aan perspectief op werk of terugkeer naar het land van herkomst. We gaan dus graag op korte termijn met ministerie en werkgevers om tafel,’ stelt kapitein Harm Slomp.
Treuzelende politiek
Piet Fortuin: ‘Met open grenzen hebben werkgevers alle vrijheid om arbeidsmigranten naar Nederland te halen. Maar daar hoort ook de verantwoordelijkheid bij om huisvesting en begeleiding naar nieuw werk te financieren en te faciliteren. Het onderliggende probleem is daarnaast groter: de politiek treuzelt in het vormgeven van hulp aan kwetsbare arbeidsmigranten. We roepen de landelijke politiek dan ook op om ons plan te faciliteren. Geen arbeidsmigrant mag straks meer op straat slapen.’