Inventarisatie CNV: Duizenden mensen krijgen geen cent ontslagvergoeding mee

Duizenden mensen die dit jaar ontslagen zijn, krijgen geen ontslagvergoeding. Terwijl deze vergoeding wel wettelijk verplicht is. Dit blijkt uit een brede inventarisatie van het CNV onder leden in diverse marktsectoren.

Sinds 1 januari 2020 zijn werkgevers verplicht om vanaf de eerste werkdag een ontslagvergoeding, ook wel transitievergoeding genoemd, mee te geven. Dit betekent dat ook mensen die ergens kort hebben gewerkt, recht hebben op een vergoeding.

Loopje

"Veel werkgevers lijken een loopje te nemen met de wet. En zetten mensen op straat zonder een cent mee te geven. Met name mensen met een flexcontract of oproepkrachten zijn de dupe. We begrijpen dat veel werkgevers in de problemen zitten, maar de vergoeding bij ontslag na een kortdurend dienstverband is voor veel werkgevers een laag bedrag. Voor de ontslagen medewerkers kan het echter net dat zetje geven naar een nieuwe baan: een korte cursus, training of coaching", stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter. "Deze ontslagvergoeding moet dus gewoon worden betaald."

Rechtszaken

Fortuin: "Wie geen ontslagvergoeding krijgt, vragen we om zich bij ons te melden. Als blijkt dat het om meerdere mensen uit hetzelfde bedrijf gaat, starten we een rechtszaak tegen de organisatie. Ook vragen we de minister om bedrijven, die geen ontslagvergoeding betalen, geen staatssteun te verlenen uit het NOW 3.0 pakket."

Hoe zit het precies met die transitievergoeding? >