Tweederangs burgers
CNV Overheid bestuurder Nico Foppen: “De kwetsbaarste werkenden in onze samenleving zijn van dit gebakkelei de dupe. Wij willen dat VNG haar verantwoordelijkheid neemt en deze mensen volwaardig behandelt. De cao SW (Sociale Werkvoorziening) en Aan de Slag (ADS) zijn al de karigste cao’s van Nederland. Met de prijsstijgingen van het afgelopen jaar wordt het leven voor deze groep onbetaalbaar. Het gaat hierbij vaak om zeer kwetsbare mensen, die niet meer weten hoe het verder moet. Vanwege hun beperking kunnen deze mensen ook niet overstappen naar een andere sector waar wel beter betaald wordt. Ronduit schrijnend is dat collega’s die onder de cao Gemeenten vallen en soms hetzelfde werk doen, wèl een forse loonsverhoging hebben gekregen. De VNG trok eerder dit jaar wel de knip voor de gemeenteambtenaren toen het vuilnis zich in de steden ophoogde door langdurige stakingen bij de gemeentereiniging. Zulke pressiemiddelen mist deze groep. Deze mensen werken naar hun volle vermogen, maar hun loon is niet of nauwelijks meer voldoende om van te leven. De SW’ers en ADS’ers voelen zich door hun formele werkgever VNG behandeld als tweederangs burgers. Dit is niet alleen onrechtvaardig maar gewoon asociaal.”
Wat willen we?
We willen dat alle lonen met 10,15% stijgen. Zo blijft de koopkracht van alle medewerkers in stand en loopt het loongebouw in de SW en ADS niet onder water. Ook willen we aanpassing van de karige reiskostenvergoeding aan de hogere brandstofkosten. Dat betekent een verhoging van € 0,10 naar € 0,21 per kilometer, ook voor de eerste 6 kilometer die nu nog voor eigen rekening zijn. De huidige cao ADS loopt nog tot eind 2023, de cao SW zelfs tot eind 2025. Foppen: “Zó lang kunnen deze mensen niet wachten. De nood is hoog, bij sommigen is de rek er zo uit dat kosten maken om naar het werk te komen betekent dat er niet meer goed gegeten kan worden.”
De vakbonden staan niet alleen in hun standpunt, ook een groot deel van de werkbedrijven steunen de vakbondseisen. Dat is uniek, de aanwezigen bij de actiebijeenkomst worden dan ook vanuit hun eigen werkbedrijf begeleid. Ook diverse gemeenten oefenen openlijk druk uit op de VNG om niet langer met twee maten te meten.
Loongebouw wordt in elkaar gedrukt
CNV Overheid bestuurder Nico Foppen: “Door de verhoging van het wettelijk minimumloon wordt het loongebouw in elkaar gedrukt. We zien nu dat een leidinggevende net zo veel verdient als de mensen aan wie hij leiding geeft en dat motiveert niemand. Iedere stimulans om je te ontwikkelen ontbreekt zo. Dat doet wat met het gevoel van eigenwaarde. Wij maken ons grote zorgen over het welzijn van deze mensen.”