Het gaat om een cao van 16 maanden, van 1 januari 2023 tot 1 mei 2024. In die periode gaan de lonen op jaarbasis als volgt omhoog:
- 6,5% per 1 januari 2023 (dus met terugwerkende kracht)
- 2,5% per 1 december 2023
Op jaarbasis betekent dat een loonsverhoging van zo’n 9,1% (de loonsverhoging van 2,5% wordt berekend over de eerdere loonsverhoging van 6,5%, waardoor de loonsverhoging op jaarbasis in totaal iets hoger uitpakt).
Betere reiskosten- en thuiswerkvergoeding
De reiskostenvergoeding wordt sterk verbeterd: de kilometervergoeding gaat omhoog en wordt verder verruimd. Dat houdt in dat de woon-werkkilometers al worden vergoed vanaf 5 tot 70 kilometer (in plaats van 10 tot 45 kilometer). Daarnaast worden milieuvriendelijke vormen van vervoer aantrekkelijker (bijvoorbeeld een vergoeding voor een bewaakte fietsenstalling, een betere vergoeding voor fietskilometers en een volledige vergoeding voor gebruik van OV-fietsen). De thuiswerkvergoeding wordt 3 euro netto per dag.
Flexibele schil wordt verder teruggebracht
CNV Vakmensen heeft tijdens de onderhandelingen ook gepleit voor het verder terugbrengen van de flexibele schil. In juli 2021 had UWV nog een flexibele schil van 24,6%. In november 2022 was die teruggebracht naar 19,3%. Heins: ‘We zijn op de goede weg en die trend willen we doorzetten. We hebben nu met UWV afgesproken dat om ernaar te streven het aantal flexwerkers per januari 2024 verder terug te brengen naar 17,5%.’
CNV raadpleegt leden
De CNV-onderhandelaar is blij dat met het cao-resultaat op de valreep acties bij UWV zijn voorkomen. ‘De druk was intussen hoog opgelopen, de mensen zitten in deze tijd echt te wachten op een stevige loonsverhoging. Die duidelijkheid hebben we nu. We hebben naar mijn idee het maximaal haalbare bereikt. Onze leden mogen nu zeggen wat ze ervan vinden.’