Onderhandelingsresultaat ggz met goede beleidsrijke afspraken

Leden hebben het laatste woord

CNV en de andere bonden hebben eerder vanavond met werkgeversorganisatie GGZ Nederland een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Het resultaat voorziet in een cao met een looptijd van 19 maanden, lopend van 1 januari 2025 tot en met 31 juli 2026. De lonen worden in deze periode in drie stappen verhoogd, respectievelijk met 1% per 1 juli 2025, 2,25% per 1 december 2025 en 3% per 1 juli 2026. Per 1 januari 2025 gaat de vakantietoelage met 0,33% omhoog naar 8,33%. Het minimumuurloon bedraagt vanaf 1 juli 2025 15 euro bruto en vanaf 1 januari 2026 16 euro bruto.

Geen Uber spelen

CNV-onderhandelaar Chantal van Dijk: “Al met al ligt er een zeer breed pakket aan beleidsrijke afspraken, waarin ook een flink aantal met een looncomponent. Voor werknemers in elke levensfase zit wel iets in dit resultaat." Van een meer doorbetaalde lesuren voor studenten, het ophogen van bestaande regelingen voor verlofregelingen rond geboorte en ouderschap naar 100% doorbetaling tot aan een vernieuwde generatieregeling, die werknemers in de laatste 5 jaar voor hun pensioen in staat stelt minder te werken. Maar ook andere belangrijke CNV-punten zoals verhoging van de stagevergoeding naar 500 euro, maatwerkregelingen bij hormonale klachten en maatwerkafspraken bij het overlijden van een dierbare zijn onderdeel van het pakket. Van Dijk: "De afspraak dat werknemers voortaan cliënten niet meer in de eigen auto hoeven te vervoeren (het zogenaamde uberen), is rechtstreeks het gevolg van de signalen die CNV daarover van haar leden kreeg. Dit is een belangrijke afspraak om de veiligheid van werknemers te beschermen".

Professionele zeggenschap

Alle zorgprofessionals moeten in de gelegenheid gesteld worden om invloed uit te oefenen op het beleid van de zorginstelling. Van Dijk: “De manier waarop we het nu geregeld hebben in de cao betekent dat dat voor iedereen op een gelijkwaardige manier geborgd is, dus ook voor de niet-medische staf.”

Werk-privé balans

In een vrij weekend mogen geen bijzondere diensten meer worden ingepland. Van Dijk: “Vrij is nu ook echt vrij”. Het aantal momenten waarop mensen moeten werken wordt afhankelijk van de omvang van het dienstverband. Hiermee wordt voorkomen dat mensen met kleine contracten veel korte diensten moeten draaien. Alleen als de werknemers dat zelf wil, kunnen daar afwijkende afspraken over gemaakt worden.” De medewerker hoeft niet bereikbaar te zijn als hij of zij niet is ingeroosterd, behalve bij bijzondere diensten.

Flexvergoeding

Als de werknemer meer werkt dan in het rooster is vastgesteld dan krijgt de medewerker daar een toeslag voor van 3,50 euro bruto per uur. Deze vergoeding komt boven op een eventuele onregelmatigheidsvergoeding (ORT).

Bijzondere diensten

Vanaf 1 juli 2025 wordt de vergoeding voor de crisisdienst verdubbeld en de hersteltijd bij de crisisdienst wordt net als bij de andere bereikbaarheids, aanwezigheids- en consignatiediensten (bac diensten) 8 uur. Aanwezigheids- en slaapdiensten worden vergoed op basis van het wettelijk minimumuurloon. Hierdoor is de beloning voor deze diensten aanzienlijk verbeterd.

Reiskosten

Vanaf 1 juli 2025 vervalt de eigen bijdrage van de reiskosten woon- werkverkeer.

Stemming

Van Dijk: “We leggen dit resultaat nu aan de leden voor, zij hebben -zoals altijd- het laatste woord.”