De motie roept het VNG-bestuur op om niet te blijven wijzen naar het ministerie, maar om zelf de eerste stappen te zetten, waarbij het rijk zal moeten compenseren. Al sinds het aankondigen van de motie kreeg gemeente Losser veel steun van andere gemeenten. En dit bleek ook weer tijdens het congres.
Interne druk
Met de nu aangenomen motie is er eindelijk wat beter nieuws voor de werknemers in de sociale werkvoorziening. Dit betekent namelijk dat de bonden weer om de tafel kunnen om een beter salaris voor deze kwetsbare doelgroep te bereiken. Foppen: “We zijn er nog niet, maar er ligt nu wel een duidelijke opdracht aan de VNG om er uit te komen en tot een fatsoenlijke oplossing voor deze mensen te komen. Dat geeft druk vanuit een onverwachte hoek voor de VNG”.
Oproep bonden
CNV en FNV roepen VNG en het Rijk al maanden op om alle medewerkers een inflatiecorrectie te bieden en de woon-werkregeling te verhogen naar € 0,21. De VNG heeft tot nu toe nog geen gehoor gegeven aan de boodschap van de bonden, ook niet toen vorige week 8000 mensen uit de doelgroep protesteerden in Utrecht. Volgens de VNG is er niets mogelijk zonder extra geld van het Rijk. Die kaatst bij monde van minister Schouten de bal terug: het Rijk is geen cao-partij, dus werknemers- en werkgeversorganisaties zouden het met elkaar moeten uitvechten. Hierdoor wachten de meest kwetsbare werknemers van Nederland nog altijd op verlichting van de inflatiepijn.