De werknemers zijn ontevreden over het cao-eindbod dat de directie eerder heeft gedaan. De directie biedt een cao van 15 maanden, waarin de werknemers er per maand 100 euro bij zouden krijgen (per 1 januari) plus een loonsverhoging van 3% (per 1 maart 2023).
Directie denkt vooral aan de kwekers, vergeet eigen werknemers
Veel te weinig, stelt Amallah. ‘We zien dat de veiling uitstekend draait, ondanks alle zorgelijke verhalen over kwekers die in de problemen zouden zitten. Daar zien we in de praktijk nauwelijks iets van. Alle doemscenario’s voor de kwekers zijn tot op heden niet uitgekomen. Daarom wordt het hoog tijd dat de directie van Royal FloraHolland eens aan de belangen van de eigen werknemers denkt, in plaats van vooral aan de belangen van de kwekers. Het evenwicht is nu compleet zoek. De veilingwerknemers verdienen een groter deel van de koek, zeker in een tijd waarin ze hun koopkracht zien verdampen.’
Wat de werknemers ook steekt, is dat de directie het huidige sociaal plan alleen wil verlengen als de werknemers het cao-eindbod accepteren. Amallah: ‘Daarmee gijzelt de directie in feite de werknemers, dat vinden we een kwalijke zaak.’
Eisen van CNV Vakmensen
CNV Vakmensen wil een eenjarige cao, met een loonsverhoging van 5% per 1 januari 2023, met daarnaast een maandelijkse loonsverhoging van 100 euro. Verder wil de bond onder meer een betere reiskostenvergoeding, een koudetoeslag (die is er nu nog niet), een regeling voor rouwverlof en een betere ouderenregeling.
Over Royal FloraHolland
Bij de bloemenveiling werken in totaal zo’n 2.700 werknemers, onder wie een groot aantal uitzendkrachten. Royal FloraHolland heeft vier vestigingen: in Aalsmeer (hoofdkantoor), Naaldwijk, Rijnsburg en Eelde.