Vrouw met tuinschaar aan het werk tussen de planten in de kas

Vakbondsleden verwerpen cao-eindbod Tuinzaadbedrijven

Loonsverhoging van 5% compenseert inflatie niet eens

De leden van CNV en FNV hebben het eindbod van de werkgevers voor een nieuwe cao Tuinzaadbedrijven met een ruime meerderheid verworpen. Zij vinden een loonsverhoging van 5% te laag om de inflatie van de afgelopen jaren mee te compenseren.

De vakbonden hebben de boodschap overgebracht aan de werkgevers en overleggen woensdag met de kaderleden over verdere stappen. Ze sluiten daarbij acties niet uit.

De cao Tuinzaadbedrijven geldt voor ongeveer 6.400 mensen, bij bedrijven als Rijk Zwaan, Bejo Zaden, Enza Zaden, Syngenta, Bayer en BASF/Nunhems. Deze bedrijven leveren over de hele wereld zaden voor voedingsgewassen. Het is een relatief onbekende sector, waar niettemin miljarden in omgaan, met soms eigenaren uit de Quote 500. Bedrijven steken veel geld in research en development, met resultaat: de afgelopen jaren groeide de omzet telkens met percentages tussen 5% en 7%.

Compensatie nodig voor inflatie

'Juist vanwege die goede resultaten is het volkomen logisch dat ook de werknemers hun deel krijgen', vindt onderhandelaar Jeroen Warnaar van CNV Vakmensen. 'Ze hebben op z'n minst nog een compensatie te goed voor de hoge inflatie. Het eindbod van de werkgevers, met een loonsverhoging van 5% voor dit jaar, is dus echt te weinig. We hebben het daarom negatief aan de leden voorgelegd. En de uitslag van de stemming is duidelijk: dit eindbod is onacceptabel, er moet een beter loonbod komen.'

Jeroen Brandenburg, bestuurder FNV Agrarisch Groen: 'Ik kan er echt met mijn hoofd niet bij. Het afgelopen jaar was een absoluut topjaar voor de zaadsector en er is ook nog eens een stevig dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders. Het is gewoon bizar dat de werkgevers weigeren om het enorme koopkrachtverlies van de medewerkers te compenseren. Het loonbod van 5% is echt ondermaats en is een klap in het gezicht voor alle hardwerkende werknemers in deze sector.’

Werkgevers geven ook op andere belangrijke onderwerpen niet thuis

Los van het loonbod steekt het de werknemers dat de werkgevers ook over andere onderwerpen niet bereid zijn om betere afspraken te maken. Dan gaat het bijvoorbeeld over een betere positie voor uitzendkrachten en een betere regeling voor oudere werknemers die gezond hun pensioen willen halen.