In de zorg bestaat een onderscheid tussen bereikbaarheidsdiensten en consignatie(diensten). In de cao Ziekenhuizen zijn afspraken gemaakt over de vergoedingen van beide diensten, waarbij de vergoeding voor een bereikbaarheidsdienst in de meeste gevallen hoger is dan die voor een consignatie(dienst).
Verschil tussen de diensten
Een verschil tussen beide diensten is dat een werknemer bij een consignatie(dienst) mag worden opgeroepen bij onvoorziene omstandigheden, het gaat dan om werk dat niet uitgesteld kan worden. Bij een bereikbaarheidsdienst gaat het om reguliere werkzaamheden, die niet voorzien zijn, maar het is niet altijd vooraf duidelijk wanneer deze plaatsvinden.
Trucje van de werkgevers
Vakbonden krijgen steeds meer signalen van ziekenhuismedewerkers dat ze ingeroosterd worden voor een consignatie(dienst), terwijl het om reguliere werkzaamheden gaat. Het is dan feitelijk een bereikbaarheidsdienst. Diverse ziekenhuizen proberen zo de hogere vergoeding die is afgesproken voor bereikbaarheidsdiensten te omzeilen. Een trucje over de ruggen van werknemers, waar de werknemers dan ook terecht boos over zijn. Ziekenhuizen klagen steen en been dat mensen vertrekken, maar als het op nakomen van de afspraken en rust in de roosters aankomt geven ze niet thuis.
Bereikbaarheidsdiensten erg belastend
De hogere vergoeding voor de bereikbaarheidsdiensten is niet voor niets vastgelegd in de cao. Werknemers vinden met name bereikbaarheidsdiensten erg belastend, omdat je bijvoorbeeld binnen 20 of 30 minuten op de operatiekamer moet staan. Een eindje ontspannen fietsen of naar de sportwedstrijd van je zoon of dochter gaan zit er niet in. En heb je één auto? Dan dient helaas het programma van het gezin hierop te worden aangepast.
Rechtszaken tegen individuele ziekenhuizen
Omdat de vakbonden er met de werkgeversorganisatie NVZ niet zijn uitgekomen, starten de bonden met gerechtelijke procedures tegen individuele ziekenhuizen. De voorbereidingen daarvoor zijn in gang gezet.