Hoe verlopen de onderhandelingen tot nu toe?
Vorige week donderdag, op 3 februari, hebben we voor de tweede keer met jullie werkgevers fysiek onderhandeld over de nieuwe cao GEO. Hierbij kwamen een aantal onderwerpen aan bod, zoals verlofsparen, reiskosten en werken op zondag. De overige onderwerpen willen we de eerstvolgende onderhandeling op 17 februari bespreken, als er uitgewerkte voorstellen door de cao-partijen worden ingebracht.
Dit zijn enkele onderwerpen die we hebben besproken:
Verlofsparen
Vakbonden en werkgevers lieten het verlofsparen als alternatief voor de generatieregeling, die loopt tot 1 november 2026, onderzoeken door KWPS. De conclusie van KWPS is dat de wetgeving op dit moment het buiten het bedrijf sparen van verlof onmogelijk maakt. Ook kent het sparen van verlof binnen het bedrijf vele knelpunten, zoals bij faillissement, het meenemen van het spaarpotje naar een nieuwe werkgever en verschuldigde belasting over het gespaarde verlof. Daarom constateerden de partijen dat werkgeversorganisaties en vakbonden aan de slag moeten in Den Haag, om passende wetgeving te maken waardoor verlofsparen op korte termijn mogelijk is.
Wel zijn we samen aan het kijken of het mogelijk is om tijdens deze impasse toch al extra (doel-)verlof te sparen naast het bovenwettelijke verlof. Mogelijke bronnen voor dit verlofsparen zijn onder andere ATV meerwerk, overwerk en meenemen gekochte PAB-uren.
24/7
Werkgevers hebben tijdens het overleg van 3 februari toegelicht wáárom bepaalde werkzaamheden op de zondag uitgevoerd worden en dat dit noodzakelijk is. Dit gebeurt nu veel op basis van inhuur en flexwerkers.
Werkgevers willen de mogelijkheid om op zondag werk in te roosteren, waarbij de huidige afspraken in de cao gerespecteerd blijven:
- Maximaal 5 werkdagen werken per week
- Maximaal 2 zaterdagen werken per maand
Op het volgende overleg volgt een nieuw voorstel van werkgeverszijde over zondagwerk, de jaarurensystematiek (JUS) en de bijbehorende toeslagen.
Flex
De flexibele schil in de GEO-sector blijft altijd nog erg hoog, ondanks alle afspraken die de afgelopen jaren zijn gemaakt om deze terug te dringen. Voorgaande afspraken hebben niet geleid tot het gewenste resultaat. Werkgevers willen samen met vakbonden passende afspraken maken om het aandeel flex in de sector te verlagen.
Lonen
Hoewel er nog niet gesproken is over centen of procenten, hebben de werkgevers aangegeven dat ze marktconform willen belonen. Ze voelen echter niets voor het invoeren van automatische prijscompensatie (APC). Invoering van APC zorgt voor garantie van koopkrachtbehoud, ofwel compensatie van de inflatiestijging. Verder staan werkgevers er positief in om de jeugdschalen verder in te perken en op termijn helemaal af te bouwen.
Reiskosten (woon-werk)
In de cao zal een bepaling worden opgenomen dat de bedrijven een reiskostenregeling per bedrijf moeten hebben en dat daarin ook reiskosten woon-werk moeten zijn opgenomen.
Thuiswerkregeling
De werkgevers willen ook dat alle bedrijven een thuiswerkregeling opstellen. De werkgevers willen de hoogte van deze vergoeding voor thuiswerk aan de bedrijven overlaten.
Inzetbrief
Lees meer over waarvoor we ons inzetten in het eerdere nieuwsbericht ‘Onderhandelingen nieuwe cao GEO gestart’ met inzetbrief.
Eerlijke beloning & koopkracht
Wij zijn van mening dat de afgelopen maanden een enorme druk kwam te liggen op de sector GEO met haar vitale functies op álle bedrijfsonderdelen. Al jarenlang laat de sector zien dat het werk voor de samenleving onmisbaar is. Het applaus en de waardering die de werkers in vitale beroepen de afgelopen maanden hebben ontvangen, is volkomen terecht. Het mag alleen niet vrijblijvend zijn om mensen onmisbaar te noemen. Daar horen fatsoenlijke afspraken bij over kwaliteit van werk, duurzame inzetbaarheid, eerlijke beloning en goede arbeidsvoorwaarden. Zo werken we samen aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Een markt waar je zeker bent van werk en inkomen. Waar je ruimte hebt om werken en leren te combineren, invulling te geven aan eventuele zorgtaken en waar je een goede balans tussen werk en privé hebt.