Loon en looptijd
Zoals jullie bekend, heeft het CNV een looneis van 6% bij de werkgever neergelegd. Het tegenbod dat door de werkgever is gedaan, ligt daar nog ver bij uit de buurt: 2%. Eén van de argumenten die de werkgever hanteert om de loonontwikkeling laag te houden, is dat er ook binnen de schalen een ontwikkeling in loon plaatsvindt. Dat is volgens CNV evident aan de beloningsstructuur die Allego heeft gekozen en staat los van de cao-loonontwikkeling.
De voorgestelde looptijd van een jaar wordt als mogelijkheid aangehouden.
In het volgende overleg wordt er op deze twee punten verder gesproken.
Werkingssfeer
In de nu geldende cao vallen alle medewerkers van Allego hieronder. In de praktijk ligt het anders. Er zijn bijvoorbeeld medewerkers die “boven-cao” betaald worden. Daarnaast zijn er werknemers die een bonusregeling hebben, i.p.v. een vaste eindejaarsuitkering.
Als CNV zien we ook dat de markt soms vraagt om een andere invulling van arbeidsvoorwaarden. De bonusregeling voor een specifieke doelgroep kan daar onderdeel van uit maken. De werkgever levert een tekstvoorstel, met daarin een overgangsregeling aan.
Woonwerkverkeer*
In het onderhandelaarsakkoord wordt opgenomen dat het belastingvrije maximum per kilometer woon-werkverkeer wordt vergoed. Dat heeft op korte termijn nog geen effect, wel als het belastingvrije maximum wordt opgetrokken.
Op dit moment, dat verandert in 2025 niet, bedraagt deze vergoeding € 0,23/km. Leaserijders zijn uiteraard uitgesloten van deze regeling.
Flexibele contracten - externe inhuur*
Er is overeenstemming bereikt over de principe-afspraak dat structureel werk in beginsel zoveel mogelijk structureel moet worden ingevuld. Anders gezegd: structureel werk hoort te worden uitgevoerd door collega’s met een dienstverband bij Allego.
Geen van beide partijen wil dit helemaal dichttimmeren, soms is inhuur de enige optie. Vakbonden en werkgever kunnen op verzoek verhoudingen tussen flex en vast en redenen van externe inhuur bespreken.
Teksten arbeidsovereenkomst
Het CNV heeft voorstellen aangeleverd voor teksten die samenhangen met de arbeidsovereenkomst.
Eén van de belangrijke punten daarbij is dat er wordt opgenomen dat de cao geldt voor alle medewerkers (een aantal artikelen kan worden uitgezonderd, dit staat dan in de werkingssfeer en geldt voor een specifieke doelgroep) en dat dit in de individuele overeenkomst wordt opgenomen.
De teksten m.b.t. arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd, worden nog niet door beide partijen gedragen.
Ondersteuning en facilitering OR
Er wordt een verwijzing opgenomen zodat duidelijk is waarover minimaal afspraken moeten worden gemaakt tussen werkgever en medezeggenschap:
- OR-scholing
- Ondersteuning en facilitering
Een tekstvoorstel volgt vanuit de werkgever.
Aanscherpen cao-teksten*
Werkgever en OR kiezen beiden twee kandidaten voor de commissie. Deze kandidaat mag, maar hoeft geen lid van de OR of het management te zijn.
Werkgeversbijdrage CNV
Dit wordt een spannend punt in de onderhandelingen. Vanuit Allego wordt aangegeven dat ze principieel tegen het leveren van een werkgeversbijdrage zijn. Namens het CNV heeft de onderhandelaar uitgelegd dat er een verschil is tussen de contributie die de leden betalen en de middelen die nodig zijn om te komen tot een goede cao.
Vervolg
Het volgende cao-overleg staat gepland op maandag 18 november. We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.
* Op deze punten ligt er een akkoord