De bedrijfscao van Fudura is onderdeel van de cao Netwerkbedrijven. Fudura en de bonden laten de cao in principe gelijk lopen met de cao Netwerkbedrijven. Als de werkgever of de vakbond vindt dat een wijziging in de bedrijfs-cao nodig is, dan overleggen de partijen.
Cao Fudura
Fudura, voormalig dochterbedrijf van Enexis, biedt energieoplossingen aan bedrijven. Het bedrijf zorgt voor energie-infrastructuur zoals voor een zon- en windpark, elektrische mobiliteit, batterij-capaciteit of een verbetering van energieprestatie. Inzicht wordt ook gegeven in het energieverbruik.
Belangrijkste punten
-
Looptijd 1 januari 2023 t/m 1 januari 2024.
-
Eenmalige uitkering van €1.250,- bruto om oktober 2022.
-
Salarisverhoging met 4 procent op 1 januari 2023 .
-
Nogmaals salarisverhoging van 4 procent op 1 mei 2023. Mocht hierover in april een hogere verhoging worden afgesproken binnen de sector, dan zal het verschil ook door Fudura toegekend worden. Mocht er een lagere verhoging worden afgesproken, dan behoudt het personeel de extra structurele verhoging van 4 procent.
-
Binnen Fudura krijgt iedereen die deelneemt aan WSD hetzelfde bedrag, terwijl de huidige bedrijfscao een onderscheid maakt. In de nieuwe cao willen we daarom nog maar een bedrag terugzien (het hoogste bedrag).
Plaats zelf een idee voor deze cao of stem op de ideeën van anderen door op ‘goed idee’ te klikken. De ideeën worden gerangschikt op het aantal stemmen en worden gebruikt om de inzet voor de cao-onderhandeling te bepalen.
Eerste bedrijfscao Fudura
Bij de verkoop van Fudura hebben medewerkers alle arbeidsvoorwaarden vanuit Enexis meegekregen, waaronder de bedrijfscao. Doordat Fudura per 1 mei a.s. het salaris van al haar medewerkers na een eerdere verhoging op 1 januari met 4 procent nogmaals met 4 procent omhoog brengt, moest de oude bedrijfscao van Enexis aangepast worden. Met de eenmalige uitkering van €1.250,- bruto afgelopen oktober daarbij opgeteld, een mooi pakket maatregelen om het koopkrachtverlies van alle medewerkers enigszins te compenseren en waarbij Fudura een voorbeeld mag zijn voor de acht overige netwerkbedrijven.
Loononderhandelingen worden normaal voor de hele sectorcao Netwerkbedrijven (NWb) gehouden en niet alleen voor een bedrijfscao. De caopartijen voor de sector komen begin april a.s. bij elkaar om te zien of de afgesproken loonontwikkeling wel voldoende is om de koopkracht van medewerkers op peil te houden. Fudura wilde al op deze gesprekken vooruitlopen. Als in april een hogere verhoging wordt afgesproken binnen de sector, zal het verschil ook door Fudura toegekend worden. Mocht er een lagere verhoging worden afgesproken, dan behoudt het personeel de extra structurele verhoging van 4 procent..
De bedrijfscao Fudura wijkt niet af van de afspraken die in de bedrijfscao Enexis staan. Er moesten wel een aantal tekstuele aanpassingen doorgevoerd worden. Zo moest overal de naam Enexis vervangen worden door Fudura. Er moesten ook een aantal aanpassingen afgesproken worden omdat Fudura sinds 1 januari 2023 werkt n met AFAS als HR-systeem en bepaalde processen daarom net iets anders omschreven worden.
Twee concrete aanpassingen die wel anders zijn:
- In artikel 2.3 en 2.3D staat over de salarisverhoging per september (de septemberronde) dat deze op grond van een bijzondere omstandigheid niet gebonden is aan de datum 1 september, maar het gehele jaar mogelijk is.
- Binnen Fudura krijgt iedereen die deelneemt aan WSD hetzelfde bedrag, terwijl de huidige bedrijfscao een onderscheid maakt. In de nieuwe cao willen we daarom nog maar een bedrag terugzien (het hoogste bedrag).