Reden van de onvrede is het cao-conflict met de werkgever. Na een laatste onderhandelingspoging maakte Kiwa op 17 maart duidelijk dat er geen mogelijkheden waren hun eindbod te verbeteren. CNV heeft het werkgeversvoorstel niet getekend, vanwege de lage structurele loonsverhoging (4,5% bij een inflatie van 15%). We hebben Kiwa een ultimatum gesteld en laten weten dat er actiegevoerd gaat worden als de partijen niet terug zouden gaan naar de cao-tafel om betere afspraken te maken.
De werkgever heeft dit verzoek afgewezen. ‘En wat doe je als praten niet meer helpt?’, vraagt CNV-bestuurder en cao-onderhandelaar Aynur Polat tijdens de werkonderbreking aan de opgekomen werknemers. ‘Dan voer je actie. En dat doen we op 2 locaties. Vandaag op het hoofdkantoor in Rijswijk. Op 18 april op de Kiwa-vestiging in Apeldoorn. Er moet een beter bod komen van de werkgever en daar strijden we voor.’
Behalve de loonsverhoging zijn andere belangrijke punten uit de inzet van CNV het indexeren van de vergoeding voor bereikbaarheidsdiensten, het vastleggen van 5 mei als vrije dag en een eenmalige energiekostencompensatie van 1.000 euro.
Certificaat van onvermogen
Als certificeringsbedrijf ontving Kiwa vandaag zelf uit handen van Polat een certificaat. ‘Een certificaat van onvermogen’, stelde de CNV-bestuurder. In het document staat onder andere dat:
- Kiwa Nederland B.V. verklaart dat zij hun medewerkers niet zien als het belangrijkste kapitaal en dat zie je direct terug in ons eindbod.
- Kiwa Nederland B.V. verklaart dat medewerkers prima koopkracht kunnen inleveren.
- Kiwa Nederland heeft de kosten voor klanten met 9,5% verhoogd. Deze prijsstijging gebruiken wij niet om onze medewerkers te compenseren voor verlies aan koopkracht.
Ron Scheepers die namens de werkgever het certificaat in ontvangst nam, reageerde op de werkonderbreking: ‘Voor ons is dit nieuw. Kiwa is een mooi bedrijf dat goed voor haar medewerkers zorgt. Ik ben wel geïnteresseerd in hoeveel mensen hierachter staan. Het is een ander beeld dan ik ken uit onderzoeken onder het personeel. Maar ik neem het serieus en neem de signalen mee. En ik bedank CNV voor jullie betrokkenheid bij de Kiwa-medewerkers.’
Onvrede leeft breed
Een van de aanwezige medewerkers benadrukte tegenover Scheepers dat de onvrede onder het personeel wel degelijk groot is. ‘Voor mij is hier aanwezig zijn een grote stap. Actievoeren is helemaal niks voor mij. Maar de onvrede leeft heel breed onder het personeel.
Na afloop sprak Polat de hoop uit dat de werkgever het signaal inderdaad serieus neemt. Zo niet, dan kom ik bij jullie terug. Jullie bepalen hoe ver wij moeten gaan. Teruggaan naar de cao-tafel is niet moeilijk. Maar Kiwa moet met iets beters komen.’
Komende dinsdag 18 april is er een werkonderbreking bij het Kiwa-kantoor in Apeldoorn.
Foto: CNV-bestuurder Aynur Polat in gesprek met Ron Scheepers van Kiwa. (Sandra Uittenbogaart)