Het afsluiten van een nieuwe cao voor productie- en leveringsbedrijven is geen makkelijke opgave. De werkgevers in de sector zijn divers. Er zijn energiebedrijven die veel winst draaien, maar ook die door de hoge gasprijzen een onzekere toekomst hebben. Desondanks is er in 2021 veel winst gedraaid. Vorig jaar profiteerden deze bedrijven juist van de gestegen prijzen voor elektriciteit en gas. Deze kochten ze in tegen de goedkope tarieven en verkochten ze tegen de veel hogere prijzen. De vraag naar elektriciteit is immers groot en de prijs goed.
De hoge gasprijs en een eventuele boycot van Russisch gas zal voor een aantal bedrijven enorme consequenties kunnen hebben. Maar, om de rekening van de ongewisse toekomst vervolgens bij de medewerkers van de hele sector neer te leggen, vinden wij absoluut niet kunnen.
Koopkrachtreparatie
De oproep van het kabinet aan werkgevers om juist nu in loonafspraken een bijdrage te leveren om het verlies van koopkracht te compenseren, was voor ons aanleiding om voor het aflopen van de huidige cao de onderhandelingen met de werkgevers te versnellen en te intensiveren. De teleurstelling over het loonbod is daarom extra groot.
In dit document vind je een notitie die laat zien wat de loonstijging per kalenderjaar was en de inflatie in datzelfde jaar. Zo kun je zien dat de koopkrachtverbetering de afgelopen 6 jaar ten opzichte van de inflatie slechts 0,86% bedraagt.
Hoe nu verder?
Wij gaan met werknemers uit de sector in gesprek. We zullen samen met de medewerkers per bedrijf de directies oproepen om met een verbeterd loonbod te komen. Als het echt niet anders kan, voeren wij onze acties op.