Het zijn roerige en turbulente tijden. De bijzondere tijden vragen nu ook om bijzondere afspraken. Een paar weken geleden is het eindbod van de werkgevers door leden van de vakbonden afgewezen. Dat was voor de cao-partijen aan tafel een duidelijk signaal. Er zijn daarom nog stevige gesprekken gevoerd tussen de cao-partijen. Werkgevers hebben uiteindelijk stappen gezet in de looptijd, het percentage van de loonsverhoging dat met terugwerkende kracht per 1 mei jl. wordt doorgevoerd.
Onderwerpen op de cao-agenda
Maar een cao bestaat uit meer dan alleen loon. Eerder hebben we al andere belangrijke onderwerpen besproken waarover we ons zorgen maken. Hierbij kun je denken aan de werkdruk, ouderenbeleid en het tekort aan technisch personeel. Deze onderwerpen staan nadrukkelijk op de agenda voor de volgende cao ‘Klaar voor de toekomst’. Komend jaar willen we in verschillende werkgroepen met medewerkers aan de slag om te kijken hoe we deze thema’s op sector en bedrijfsniveau kunnen aanpakken. Die afspraak blijft staan.
De belangrijkste afspraken
Voor de nieuwe cao zijn de volgende belangrijke afspraken gemaakt:
- Een structurele loonsverhoging van 4 procent per 1 mei
- Een looptijd van 14 maanden (1 mei 2022 tot 1 juli 2023)
- Het Sectoraal Sociaal Plan wordt ongewijzigd verlengd tot augustus 2023
- De wettelijke wijzigingen van het betaald ouderschapsverlof en de EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden worden in de cao verwerkt.
- De tijdelijke vrijstelling voor vervroegde uittreding (RVU-vrijstelling) kan als individuele maatwerkoplossing worden ingezet als er geen andere oplossing meer mogelijk is. Dit wordt alleen toegepast als zowel de werknemer en de werkgever hier gezamenlijk voor kiezen.
- Het wordt onder voorwaarden mogelijk dat nieuwe werkgevers in de sector dispensatie voor het ABP kunnen aanvragen bij cao-partijen.
De volledige tekst van het onderhandelingsresultaat met daarin meer details over de gemaakte afspraken vind hier.
Hoe nu verder?
Om iedereen de mogelijkheid te geven om te stemmen is er afgesproken dat dit mogelijk is tussen 22 augustus en 7 september. Onze leden ontvangen tegen die tijd een uitnodiging om te stemmen. Ook organiseren we in die periode met de andere cao-partijen diverse online informatiesessies. Daarin kunnen vragen worden gesteld over het bereikte resultaat. De data hiervoor worden zo spoedig mogelijk bekend gemaakt. Ben je nog geen lid? Houd dan onze
Cao Productie- en leveringsbedrijven in de gaten voor de laatste updates.