‘Die dubbele cijfers loonsverhoging zijn hier zeer op hun plaats. Allereerst natuurlijk omdat de inflatie er, zeker bij de lagere inkomens, hard heeft ingehakt. Maar ook omdat in deze sector heel veel werk te doen is aan de energietransitie waarvoor vele handen nodig zijn.’ Dat zegt CNV-onderhandelaar Anselma Zwaagstra over de afspraken die zij heeft gemaakt.
Per 1 januari 2024 worden de lonen met 7 procent verhoogd met een bodem van €275,-, per 1 januari 2025 komt er 3 procent bovenop. Hierdoor gaan de laagste inkomens er met deze cao ruim 15 procent op vooruit en de modale inkomens circa 12%. Partners kunnen voortaan 6 weken met volledig betaald geboorteverlof. De nieuwe cao heeft een looptijd van 18 maanden, van 1 januari 2024 tot en met 30 juni 2025.
Aantrekkelijker
Zwaagstra: ‘Het is een absolute noodzaak om goede arbeidsvoorwaarden te bieden, extra mensen zijn broodnodig voor de energietransitie. De lagere schalen waarin veel monteurs vallen zijn met deze cao een stuk aantrekkelijker geworden. Het optrekken van het aanvullend geboorteverlof van 70 procent van het maximum dagloon naar 100 procent van het salaris maakt de sector ook aantrekkelijker voor jonge mensen. Bovendien hebben we afspraken gemaakt over mantelzorg.’
Daarnaast hoeven werknemers niet meer een derde te betalen van het Duurzame Inzetbaarheid-budget. De werkgever betaalt voortaan alles.
Zwaagstra: ‘Dit onderhandelingsresultaat doet recht aan de wensen van de medewerkers uit de sector. We leggen het resultaat dan ook positief aan de leden voor.’
(foto: Sicco van Grieken)