CNV, FNV en BVPP hebben nu een aantal keren met PostNL om de tafel gezeten om te komen tot een nieuwe cao PostNL en cao Zaterdagbestellers, maar in de huidige voorstellen is volgens Schot sprake van veel verslechteringen die niet of nauwelijks gecompenseerd worden door het loonvoorstel. ‘Wij hopen dat PostNL inziet dat we er op deze manier niet uit gaan komen. Wij willen namelijk een verbeterde cao en geen verslechterde cao.’
De verslechteringen die PostNL voorstelt:
- Pensioen
- Eigen bijdrage aan het pensioen verhogen met 1 procent (nu 6 procent straks 7 procent)
- Afbouwregeling Toeslag onregelmatige tijdstippen (Tot.)
- Ben je nu 55 jaar of ouder dan ontvang je, onder de voorwaarden in de cao, een garantieregeling van de volledig Tot., dit tot het einde van je dienstverband. Deze regeling voor werknemers van 55 jaar en ouder wil PostNL schrappen. PostNL stelt daarbij een overgangsregeling voor, voor de medewerkers die nu onder de garantieregeling vallen, dit nog 2 jaar houden. Daarna start de afbouw.
- De afbouwregeling Tot. Is nu maximaal vier jaar. PostNL wil naar twee maximaal twee jaar. Met daaraan ook nog gekoppeld een verlaging van de percentages.
- Reiskosten woning-werk
- Huidige regeling handhaven. Echter nu met aftrek van de eerste 10 kilometer. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld 40 kilometer reist je de vergoeding van 30 kilometer ontvangt (40 km -10 km). Daar staat dan tegenover dat de vergoeding wordt verhoogd van € 0,22 naar € 0,23 per kilometer.
- Verhuiskostenregeling
- Schrappen in de cao.
- RVU
- Geen nieuwe RVU regeling meer in de cao
- Arbeidstijdreductie
- Arbeidstijdreductie voor 60- (0,5 uur) en 63-jarigen (1 uur) niet meer relevant volgens PostNL voor stafmedewerkers en hogere schalen. PostNL wil deze regeling beperken tot operationele medewerkers tot en met maximaal schaal 5.
- Leeftijdsdagen
- Leeftijdsdagen afschaffen
- Doorbetaling bij ziekte
- De doorbetaling bij ziekte verlagen
Tegenover al deze verslechteringen staan weinig verbeteringen:
- Loon bij een cao voor 24 maanden (1 juli 2024: 2,5 procent, 1 januari 2025: 1 procent, 1 juli 2025: 1 procent en 1 januari 2026: 0,5 procent).
- Jeugdlonen afschaffen.
- Waakdienst verbetering.
- Bijzonder ouderschapsverlof voor wensouders.