‘Postbezorgers hebben steeds langere diensten en gaan steeds verder van huis. De nieuwe cao moet voor verandering gaan zorgen’, zegt Anselma Zwaagstra, bestuurder bij CNV Publieke Diensten. De problemen bij PostNL over extra toeslagen zijn haar al tijden een doorn in het oog. Er zijn eigenlijk 2 soorten mensen die de post rondbrengen. De klassieke postbode, waarvan er na de introductie van het mailverkeer nog maar zo’n 2.000 over zijn, en zo’n 18.000 postbezorgers. Een functie, die in het leven is geroepen omdat er niet meer genoeg post te bezorgen viel om een volle werkweek te vullen. De postbezorger werkte aanvankelijk twee uur per dag en had een gemiddeld contract van 11 uur. Dat is intussen opgeschroefd naar 25 uur.
Langere rondes
Maar waar de klassieke postbode recht heeft op een betaalde koffiebreak na 3 uur en 10 minuten werk, geldt dat niet voor de postbezorger. Zwaagstra: ‘Wie postbezorger is, heeft dat vaak als bijbaan. Lange tijd werkten zij vooral in hun eigen wijk en waren ze na het bezorgen van de post klaar. Inmiddels zijn de rondes langer geworden en werken ze ver buiten hun woonomgeving. Maar langer werken, betekent ook recht hebben op pauze.’ Het recht op een doorbetaalde pauze is dan ook een van de belangrijke punten bij de komende cao-onderhandelingen. Als het werk van postbezorgers meer op dat van postbodes gaat lijken, moeten wat Zwaagstra betreft ook de arbeidsvoorwaarden meer op elkaar gaan lijken.
Dubbele wijken
En juist daar zat de bottleneck voor de PostNL-directie bleek bij de rechter. Het bedrijf, dat overigens vindt dat alleen met de vakbonden afspraken over betaling van pauzes en reiskosten kunnen worden gemaakt, gaf aan dat met extra toeslagen aan de postbezorgers de voorgenomen reorganisatie van de postbezorging financieel in gevaar komt. Door een structurele daling van het postvolume moeten de kosten omlaag met onder andere minder depots en grotere bezorgwijken
Volgens werknemers die aanwezig waren bij de zitting vallen er inmiddels gaten in de bezetting en moeten postbezorgers soms dubbele wijken lopen. Het hof doet over zes weken uitspraak.