Waarom staan de onderhandelingen voor cao CAOP on hold?
De Stichting CAOP heeft het afgelopen jaar qua resultaat een tegenvallend jaar gehad. Bovendien is de Stichting CAOP gefuseerd met Kennisland en Sardes. Om ervoor te zorgen dat deze drie merken elkaar versterken en op elkaar afgestemd zijn, zijn investeringen nodig. Door het tegenvallend resultaat en de noodzaak voor investeringen, was er vanuit de Stichting CAOP geen ruimte voor de looneis van de bonden. Vanwege de benodigde veranderingen in de organisatie, financiële resultaten en nieuwe politieke werkelijkheid (met onder andere vermindering of wegvallen van budgetten/subsidies), hebben we als vakbond(en) met de werkgever besloten om de cao-onderhandelingen op te schorten.
Wanneer starten de onderhandelingen weer?
Er is voor de Stichting CAOP nu rust en ruimte nodig om de benodigde investeringen te doen, zodat alle onderdelen van het CAOP weer goed op elkaar inspelen en elkaar versterken. We vervolgen de onderhandelingen zodra we meer duidelijkheid hebben en meer zicht hebben op de toekomst van de organisatie. Dan kunnen we de cao-afspraken beter laten aansluiten bij de toekomstige koers van de organisatie.
Wat gebeurt er in de tussentijd voor de cao van Stichting CAOP?
Uiterlijk in januari 2025 vervolgen we opnieuw de onderhandelingen voor deze cao. Wel heeft de werkgever besloten om in juli een eenzijdige loonsverhoging van 2% door te voeren. Verder gaat de werkgever aan de slag met een aantal protocolafspraken, zodat we het daar meteen over kunnen hebben als de onderhandelingen weer beginnen.
Dit zijn de gemaakte protocolafspraken, waarmee de werkgever aan de slag gaat:
- DUO-studieschuld ten laste van het Individueel Keuze Budget (IKB). We zien hierin een trend en sluiten hier graag bij aan. Met ingang van 1 januari 2025 wordt daarom de aflossing studieschuld toegevoegd als IKB-doel. Jaarlijks kunnen werknemers maximaal € 2.000 (netto) uit het IKB-budget inzetten voor het aflossen van de eigen studieschuld bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
- We nemen de volgende adviezen over van de studiegroep Positieve Gezondheid & Duurzaamheid:
- De introductie van een leaseregeling voor de fiets (voor 1 oktober 2024);
- We onderzoeken een alternatief van de huidige bijdrage in de ziektekosten (53 euro bruto op FT-basis), waarbij het uitgangspunt is dat dit bedrag geheel of gedeeltelijk op een andere manier beter ten goede zou kunnen komen aan werknemers. Werkgever vormt een studiegroep die advies over dit en volgend punt (RVU) uitbrengt aan cao-partijen, uiterlijk eind 2024.
- Partijen onderzoeken of de RVU (Regeling Vervroegde Uittreding) een oplossing kan zijn om eerder te stoppen met werken bij SCAOP.
- In voorbereiding op toekomstige gewenste modernisering starten we een pilot rondom het thema rouw en verlies (cao art. 33 lid d en e). We zetten daarbij in op een verbreding van het begrip nabestaanden (ook een goede vriend) en goed overleg tussen medewerker en leidinggevende over bijvoorbeeld coaching en/of het tijdelijk organiseren van een ander werkritme. Werkgever werkt dit uit en start deze pilot uiterlijk in het vierde kwartaal van 2024.