cao Omroeppersoneel: Wie zijn ogen sluit, waant zich in Rome

En daar zou een cao gelden dat geen werk behoeft. Helaas is dat niet het geval voor de cao Omroeppersoneel: Er is werk aan de winkel! Graag informeer ik jullie over de tweede dag dat sociale partners met elkaar om tafel hebben gezeten.

 


Eerlijke beloning en inschaling
Het Omroeppersoneel -jullie!- is het kapitaal van de Omroepen. Zij verdienen een eerlijke beloning en inschaling. De afgelopen jaren hebben de omroepen procentuele loonsverhogingen gekend. Voor 2025 hebben wij een structurele loonsverhoging voorgesteld dat zorgt voor:
- Koopkrachtbehoud;
- koopkrachtverbetering;
- herstel in verband met scheefgroei;
- leefbaar loon voor iedere werknemer, 16 euro bruto per uur.
Dat resulteert in het voorstel om de lonen structureel met 250 euro bruto per maand te verhogen en vervolgens structureel te verhogen met 3,2%.

Daarnaast willen we afspraken maken over transparantie van beloning, inschaling en arbeidsmarkttoeslag op omroepniveau, toegankelijk voor medewerkers.

Duurzame arbeidscontracten
De verhouding vast en tijdelijke contracten blijft een aandachtspunt. CNV is van mening dat structureel werk om een vast contract vraagt, binnen de programmatische en niet-programmatische functies. De Fair Practice Code dient opgenomen te worden in de cao. De tarieven dienen verhoogd te worden met de cao verhoging dat afgesproken wordt.

Aandacht voor ontwikkeling en loopbaan
CNV vindt het belangrijk dat medewerkers de ruimte hebben om zich te ontwikkelen, een goed opleidingsbeleid is van groot belang. Het scholingsbudget willen we omzetten in een vrij te besteden persoonlijk ontwikkelingsbudget (POB). Dit POB dient €1000 per werknemer per jaar te zijn. Het POB kan besteed worden aan activiteiten gericht op duurzame inzetbaarheid. Ook dient er structureel tijd vrij gemaakt te worden voor ontwikkeling en scholing.

Veilige en gezonde werkcultuur & betere combi werk en privé
De verwachting is dat een kortere werkweek een positief effect heeft op de gezondheid en inzetbaarheid van mensen. We stellen daarom voor om (op termijn) de 30-urige werkweek in te voeren met behoud van een volledig salaris. Maar, dat dient natuurlijk niet de werkdruk te verhogen, het vraagt dus om drastische aanpassingen in de werkcultuur. We denken graag mee om oplossingen te zoeken voor de uitdagingen.
Ook stellen we voor het aanvullend geboorteverlof en betaald ouderschapsverlof via de cao te faciliteren door naast de 70% van het UWV de uitkering aan te vullen tot 100%.
CNV wilt afspraken maken over ongewenst/ grensoverschrijdend gedrag. Denk hierbij aan een goede klacht en meldingsprocedure, sanctiebeleid en een financiële bijdrage voor werknemers die kosten moeten maken als gevolg van grensoverschrijdend gedrag.

Meer zeggenschap & goede arbeidsvoorwaarden
We willen afspraken maken over reiskosten, alle reiskosten, die voor alle omroepen als basis gelden. De reiskosten op basis van Openbaar Vervoer dienen volledig vergoed te worden en de maximaal fiscaal toegestane kilometervergoeding geldt voor iedereen. Tot slot, medewerkers maken voor hun werk veel gebruik van NPO Start. Maar vaak is dit niet voldoende. Maak NPO Plus gratis voor alle medewerkers.

! Dit is een willekeurig gekozen lijst, de volledige voorstellen zijn terug te lezen in de bijlage.

En nu?
De werkgevers hebben enkele verhelderende vragen gesteld. Eind februari praten we verder. We gaan uit dat het overleg constructief zal blijven om te komen tot een goede en evenwichtige cao voor jullie.

Ben je benieuwd?
Mocht je nog willen aanhaken, dat kan! Ik ben nog op zoek naar iemand die mee wilt met de onderhandelingen. Bel me gerust als je er meer over wilt weten. Wist je trouwens al dat op onze website je het hele cao-traject kunt volgen en de mogelijkheid hebt om vragen en opmerkingen te plaatsen?

Met groet, Micky
m.vanloon@cnv.nl  +31 6 2886 6596

 

Downloads