CNV blij met kabinetsplannen voor hervorming van de arbeidsmarkt

Begin april presenteerde minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een pakket plannen voor de arbeidsmarkt. Een absolute doorbraak, vindt Piet Fortuin.

CNV Vakmensen voert al jaren een strijd voor het normaliseren van de arbeidsmarkt na 10 jaar doorgeslagen flexibilisering. De bond heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de plannen. Daarin staat nu inderdaad dat er meer zekerheid moet komen bij werknemers over hun inkomen, dat zelfstandigen zichzelf beter moeten kunnen beschermen en dat werkgevers flexibeler moeten kunnen ondernemen.

Mijlpaal

CNV Vakmensen is intensief betrokken bij de plannen van de minister voor de hervorming van de arbeidsmarkt. Het pakket aan plannen van Van Gennip is daarom een mijlpaal. Maar, waarschuwt Fortuin, we zijn er nog niet. ‘Het probleem waar we in Nederland steeds weer op stuiten is de uitvoering. Overal piept en kraakt het. Dus of Van Gennip het redt, zal onder andere afhangen van de losse eindjes die nog geregeld moeten worden.’ Fortuin is in elk geval voorzichtig optimistisch over het vervolg. ‘We zullen erop toezien dat het aantal flexwerkers inderdaad drastisch daalt. En werkgevers geen nieuwe zijpaadjes bewandelen om flexwerkers uit te buiten.’

Zekerheid en stabiliteit

‘Na 10 jaar doorgeslagen flexibilisering gaan we eindelijk stoppen met nul-urencontracten en draaideurconstructies. We gaan ervoor zorgen dat iedere zelfstandige verzekerd is als hem of haar iets overkomt’, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. ‘Het is voor het CNV onacceptabel dat zoveel werkenden geen zeker inkomen hebben. Vooral met deze hoge inflatie. Rijen voor de voedselbank horen niet bij een welvarend Nederland. We zijn daarom blij dat het kabinet dit flexwerk een halt toeroept. Een zeker en stabiel inkomen voor iedereen, dat is ons streven en daar komen deze plannen sterk in tegemoet.’ De wet is er nog niet. Dat kan zelfs nog jaren duren. Toch is het al wel belangrijk om te weten wát er dan gaat veranderen.

Wat betekent de nieuwe wet voor:

Flexwerkers

Werknemers met een oproepcontract krijgen meer zekerheid over hun inkomen en werkrooster. Het huidige oproepcontract wordt afgeschaft en vervangen door een basiscontract. Hierin staan een zeker aantal te werken uren en tijden binnen welke een flexwerker ingeroosterd kan worden.

Uitzendkrachten

Werknemers die via een uitzendbureau werken, krijgen sneller een contract met meer zekerheid. Hun bredere arbeidsvoorwaarden zoals bijvoorbeeld pensioen, worden gelijk getrokken met die van de werknemers van de organisatie waar ze als uitzendkracht werken.

Werknemers met een tijdelijke contract

Bij tijdelijke contracten is straks niet meer mogelijk deze via een draaideurconstructie eindeloos tijdelijk te verlengen. Nu kan dit nog door een reeks tijdelijke contracten te onderbreken met een wachttermijn van zes maanden, om daarna een nieuwe reeks te starten. Die wachttermijn vervalt.

ZZP’ers

Er komt een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen en de fiscale behandeling van zzp’ers en werknemers wordt gelijker gemaakt. Ook wordt in de wet het verschil tussen werken als zzp’er en werknemer verduidelijkt. Hierdoor is het niet meer mogelijk om iemand als zzp’er te laten werken terwijl overduidelijk is dat hij of zij hetzelfde doet als een werknemer en er van ondernemerschap helemaal geen sprake is.

Werkgevers

Kleinere werkgevers krijgen eerder duidelijkheid over hun re-integratieverplichtingen voor langdurige zieke werknemers. Aan de periode van loondoorbetaling van twee jaar verandert daarbij niets. Na een jaar ziekte kunnen werkgever en werknemer gezamenlijk kiezen voor re-integratie bij een andere werkgever. De werkgever kan dan gemakkelijker een vervanger in dienst nemen.