CNV start landelijke campagne stageverGOEDing

Stagelopen neemt veel tijd in beslag en ernaast werken kunnen studenten vaak niet. Een goede stagevergoeding is daarom een belangrijk onderwerp op de agenda van het CNV.

Een passende stagevergoeding voor iedere stagiair. Daarvoor hebben Probeer de Bond, CNV Jongeren en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) de handen dit voorjaar ineengeslagen. CNV Jongeren is opgericht voor jonge werknemers in Nederland. Probeer de Bond is het onderdeel van CNV Vakmensen en richt zich op werkende en niet-werkende studenten tussen 18 en 23 jaar.

Cao-afspraken

Door de vergrijzing - steeds meer werknemers gaan richting hun pensioen - ligt de focus in cao-afspraken vaak op regels voor vervroegde uittreding en extra vrije dagen voor 60 plussers. Voor stagevergoedingen is vaak geen aandacht. Daar willen CNV Jongeren, Probeer de Bond en het ISO verandering in brengen.

Campagne voeren

Vorig jaar bleek uit onderzoek van ResearchNed in opdracht van het ISO dat bijna de helft van de studenten in het hoger onderwijs geen stagevergoeding krijgt. In de sectoren waar de meeste stages worden gelopen, het onderwijs en de gezondheidszorg, ontvangen studenten zelfs het minst vaak een vergoeding. De campagne StageverGOEDing is gestart om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. Zowel bij vakbondsbestuurders zelf, als bij de rest van Nederland.

Geen tijd voor bijbanen

Studenten hebben natuurlijk ook last van de inflatie. CNV Jongeren-voorzitter Justine Feitsma: ‘Een stagevergoeding is geen overbodige luxe in een tijd waarin de kosten zo snel toenemen.’ ISO-voorzitter Terri van der Velden vult aan: ‘Een fulltime stage is amper te combineren met een bijbaan, waardoor veel studenten hun inkomsten zien wegvallen zodra ze stage moeten lopen. Daarom is een verplichte passende vergoeding op zijn plaats.’

Handtekeningenactie

‘We hebben een petitie opgezet’, vertelt Tomas Stander van Probeer de Bond. ‘Het doel is om voor eind oktober 100.000 handtekeningen te verzamelen. We willen zorgen voor drie dingen.

  • Een passende stagevergoeding voor iedere stagiair.
  • Geen onderscheid tussen studieniveaus. Mbo, hbo en wo moeten allemaal hetzelfde minimumbedrag krijgen.
  • Een duidelijke overeenkomst met rechten en plichten. Zodat er geen misbruik kan worden gemaakt van de goedkope krachten. We roepen de regering op om dit in het landelijke beleid vast te leggen.’

Organisaties

ISO

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vertegenwoordigt alle studenten in het hoger onderwijs via de medezeggenschapsraden. Het ISO is de vaste gesprekspartner van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, politieke partijen en de koepels van universiteiten en hogescholen. Bij het ISO zijn 44 (aspirant-)lidorganisaties en 12 convenantpartners aangesloten, die samen ruim 800.000 studenten vertegenwoordigen.

Probeer de Bond

Dit onderdeel van CNV Vakmensen komt op voor de rechten van studenten. Het team organiseert evenementen en geeft voorlichting en trainingen op onderwijsinstellingen. Ook beantwoorden medewerkers van Probeer de Bond vragen van studenten over werk, stage en salaris.

CNV Jongeren

Deze onafhankelijke vakbond voor jonge werknemers in Nederland heeft sinds 2003 een projectorganisatie. Met die combinatie komt CNV Jongeren in politiek Den Haag op voor de belangen van jongeren. Ook maken ze directe impact op de werkvloer. Zowel voor het collectief als het individu. Ze werken vanuit meerdere thema’s, waar projecten en werkgroepen aan verbonden zijn.

Studenten aan het woord

Linda (21): ‘Ik zit in het tweede jaar van mijn universitaire studie biologie. Volgend jaar ga ik ook bestuurskunde studeren. Voor biologie is een stage verplicht en hiervoor krijg ik geen stagevergoeding. Stagelopen bij bestuurskunde is optioneel. Voor die stages krijg je vaak wel een vergoeding. Ik vind een stageplek heel belangrijk. Wat je hebt geleerd, moet je toepassen in de praktijk. Dat is toch heel wat anders dan in de schoolbanken zitten! Door mijn autisme kan ik daarnaast niet werken. Zonder stagevergoeding heb ik dus geen inkomsten.’

Carmen (23): ‘Een stage is niet verplicht voor mijn bachelor psychologie. Toch heb ik ervoor gekozen volgend jaar stage te gaan lopen. Ik vind het belangrijk om de dingen die ik geleerd heb te combineren met praktische ervaring. Ook kan ik me zo beter oriënteren op carrièremogelijkheden. Een stage helpt bij het maken van keuzes over je eigen toekomst. Studenten die deze mogelijkheid mislopen, komen straks het werkveld in zonder enige opgedane connecties of praktische ervaring.’

Damian (18): ‘Bij de HBO docentenopleiding lopen we elk jaar stage. Je kunt het docentschap eigenlijk alleen écht leren door het uit te proberen. Daarom zijn stages een essentieel onderdeel van deze opleiding. Je leert over de dagelijkse gang van zaken binnen een bedrijf. Ik kan gelukkig goed met geld omgaan en woon nog thuis. Maar medestudenten die op kamers wonen, lopen tegen hoge kosten aan. Zij moeten naast hun voltijd stage vaak nog werken.’