EénCNV: wat zijn de uitgangspunten?

Op de 3de bijeenkomst van de klankbordgroep eind maart stonden de uitgangspunten voor de nieuwe vereniging EénCNV centraal. In de klankbordgroep zitten 60 kaderleden uit alle CNV-organisaties die meedenken over hoe EénCNV eruit gaat zien. Tijdens de bijeenkomst ging het onder meer over de vereniging van de toekomst en werden de kaderleden bijgepraat over de stand van zaken.

Het plan van aanpak om tot EénCNV te komen is in concept klaar. Het wordt binnenkort, na overleg met de ondernemingsraden en personeelsvertegenwoordigingen, definitief gemaakt. De leden van de klankbordgroep hebben dit concept plan van aanpak al ter kennisgeving ontvangen.

Strategisch kader EénCNV

Er zijn inmiddels een aantal strategische keuzes gemaakt over hoe het CNV eruit gaat zien. Het CNV is en blijft de komende jaren een vakbond die zich met de naam CNV inzet voor dezelfde missie en visie als voorheen. Dat doen we door een toekomstbestendige vereniging te zijn van, dóór en vóór leden.

De ambitie is dat het CNV weer veel meer een beweging wordt die mensen mobiliseert om een rechtvaardige samenleving te realiseren. Die ambitie maakt ons zichtbaar en relevant. Dat doen we door nog meer dan nu buiten te zijn, op de werkvloer, in contact met mensen. Samen met hen gaan we relevante thema’s bepalen en oplossen. Zo zorgen we ervoor dat een verenigd CNV beter aansluit bij wat echt nodig is voor mensen.

De stuurgroep heeft voor EénCNV 4 speerpunten geformuleerd:

  1. De waarde van de cao zichtbaar verhogen voor leden én niet-leden
  2. Vernieuwen van onze producten en diensten op het gebied van werk en inkomen
  3. Inzetten op verjonging van de vakbeweging
  4. Inzetten op loopbaanontwikkeling.

Uitgangspunten ontwerp vereniging

Ter voorbereiding op de bijeenkomst van 29 maart is een aantal uitgangspunten voor de inrichting van de nieuwe vereniging van CNV geformuleerd en als voorstellen gedeeld met de klankbordgroep. Deze zijn tijdens de bijeenkomst eerst plenair toegelicht, waarna in subgroepen hierop is verdiept.

Hoe ziet CNV eruit volgens deze uitgangspunten? Vervolgens kwam de eerste aanzet voor de inrichting van de vereniging van EénCNV aan de orde. Een vitale vereniging van, vóór en dóór leden die aantrekkelijk wordt voor nieuwe generaties werkenden en aantrekkelijk blijft voor de overige generaties. En bovendien een organisatie die leden een stem geeft en mogelijkheden biedt om op verschillende manieren actief te zijn.

Een belangrijk uitgangspunt voor de nieuwe vereniging is dat verantwoordelijkheden zo laag, dus zo dicht mogelijk, bij leden liggen. Vanuit die gedachte is de belangrijkste laag de eerste laag, waar leden zich per sector of doelgroep kunnen organiseren in sectorgroepen, cao-commissies of werkgroepen die activiteiten organiseren voor leden. Zo krijgt de vitale vereniging vorm en inhoud. De tweede laag bestaat uit doelgroep- en sectorraden. De leden van deze raden worden direct door de leden in die sector of doelgroep gekozen. Om de stem van jongeren beter te laten doorklinken in EénCNV kunnen zij een stem krijgen voor zowel de doelgroep jongeren als in de sector waarin ze werkzaam zijn. Zo wordt concreet invulling gegeven aan het verjongen van onze vereniging. Daarnaast is de Algemene Vergadering het hoogste verenigingsorgaan. Dat buigt zich over zaken die sector- of doelgroep-overstijgend zijn, oftewel CNV-breed. Daarbij is het uitgangspunt dat de beslissingsbevoegdheid altijd zo dicht mogelijk bij de desbetreffende groep leden ligt. De Algemene Vergadering bestaat uit kaderleden die zijn afgevaardigd uit doelgroep- of sectorraden.

Tot slot is het idee om CNV-breed commissies in te richten als denktank en inspiratiebron voor het realiseren van beweging en vernieuwing. Leden kunnen hieraan deelnemen. Thema’s hiervoor zijn bijvoorbeeld diversiteit, identiteit (C van CNV en waarden) en ledenwerving.

Een eerste reactie

De klankbordgroep heeft de gelegenheid gekregen zich te verdiepen in en zich uit te spreken over deze eerste aanzet. De deelnemers herkenden zich in algemene zin en zagen de logica van de verschillende niveaus. Daarbij benadrukten de aanwezigen het belang om de verantwoordelijkheid zo laag mogelijk te leggen. Zij willen bij voorbeeld dat leden in een sector beslissen over hun eigen cao. En, zeiden zij, zorg ervoor dat het CNV herkenbaar is voor de leden in de verschillende sectoren, cao’s en doelgroepen. Zo werd ook gepleit om niet te spreken van het ‘hoogste’ orgaan bij de Algemene Vergadering, maar vooral te laten zien (ook in de vorm) dat de leden de eerste laag vormen.

De klankbordgroep boog zich ook over de zetelverdeling in de Algemene Vergadering. Moeten grotere sectoren en doelgroepen een zwaardere stem krijgen dan de kleinere? Daar waren niet alle deelnemers het over eens. Het idee om jongeren een zwaardere stem te geven in de vereniging kreeg applaus. Ook werd de vraag gesteld hoe we een aantal doelgroepen, zoals bijvoorbeeld de zelfstandigen en de anders-actieven, verbinden aan het sectorale werk: er zijn dwarsverbanden nodig in EénCNV.

Het belang van rechtstreekse verkiezingen van sector- en doelgroepsraden werd breed onderschreven. De deelnemers vonden het wel belangrijk dat deze raden een goede afspiegeling vormen van de sector. Dat kan bijvoorbeeld door een eigen kiesreglement per sector of doelgroep toe te staan. Daarnaast benadrukten de aanwezigen het belang van een goede ondersteuning van de vereniging door de werkorganisatie, inclusief trainingen en opleidingen voor vrijwilligers.

Werkgroepen

De stuurgroep wordt bij het maken van de plannen ondersteund door een aantal werkgroepen. Ook daarover werd de klankbordgroep bijgepraat. De werkgroepen zijn inmiddels gestart. Ze houden zich onder andere bezig met de inrichting van de vereniging, het contributiestelsel en het vrijwilligersbeleid. Ook zijn er werkgroepen voor de collectieve belangenbehartiging, de individuele belangenbehartiging en de (vernieuwde) diensten en producten. In een aantal werkgroepen nemen leden van de klankbordgroep direct of op afroep deel. De werkgroepen konden tijdens de bijeenkomst alvast input ophalen bij de aanwezigen.

Het streven is dat de werkgroepen eind mei hun opdrachten hebben afgerond. Met behulp van de adviezen van de werkgroepen maakt de stuurgroep in juni een voorstel hoe EénCNV eruit gaat zien. Dit voorstel leidt tot een adviesaanvraag voor de ondernemingsraden en een fusievoorstel voor de hoogste verenigingsorganen. Na de zomer zullen de hoogste verenigingsorganen een besluit nemen over het fusievoorstel. Uiteindelijk hebben de kaderleden in die organen het laatste woord. Zij beslissen in het najaar of EénCNV er op 1 januari 2024 daadwerkelijk komt.

Proces

Naast een maandelijkse bijeenkomst met de klankbordgroep van kaderleden ziet de weg naar EénCNV er globaal zo uit:

Periode Actie
Maart t/m mei Werkgroepen aan de slag
Juni Stuurgroep maakt op basis van inzet werkgroepen plannen voor EénCNV. Stuurgroep legt plannen voor EénCNV voor aan ondernemingsraden en vereniginsorganen.
Juli t/m september Adviesaanvraag ondernemingsraden
September t/m december Besluitvormingsproces in de diverse verenigingsorganen
1 januari 2024 Start van EénCNV

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Mail naar: een@cnv.nl