Probleem: Eigen regeling in plaats van de cao
Oplossing: Nabetaling van ruim 13.500 euro
Een Brabantse chrysantenteler heeft mondeling een afspraak gemaakt met de werknemers. Wordt in een drukke week meer dan 38 uur gewerkt, dan gaan de overuren in een pot. Is het rustiger, dan kunnen werknemers kiezen: uren van hun overuren-tegoed afschrijven of ‘knoppen’, het uitknippen van hoofdknoppen die eerder bloeien dan de andere knoppen.
Teler hanteert eigen regeling
Zo gaat het al jaren, zegt de werkgever verbaasd als wij – op verzoek van een van onze leden – om opheldering vragen. Dit is onze eigen regeling, zegt hij. Iedereen is ermee akkoord en er heeft nog nooit iemand geklaagd!
Geen overuren afgerekend
Tot nu dus. We hebben eens goed naar het salarisstrookje en de overurenregeling gekeken. Het blijkt dat de werkneemster geen overuren kreeg afgerekend, terwijl ze die aantoonbaar wel heeft gemaakt. En dat 4 jaar lang.
Werkgever wil niet betalen
Wat nu? De werkgever is het eens met het genoemde aantal overuren. Hij weigert echter te betalen. Immers, hij is mondeling ‘en in goed overleg’ een andere regeling overeengekomen met al zijn werknemers.
Rechter: de cao weegt zwaarder
Het draait op een rechtszaak uit. De rechter maakt korte metten met de eigen regeling. ‘Een cao is er niet voor niets’, oordeelt die. Als een werkgever zelf afspraken maakt met zijn werknemers, dan zijn die van een lagere orde dan de verplichtingen die voortvloeien uit de cao. En als de zelfgemaakte afspraken in strijd zijn met de cao, dan geldt de cao. De werkneemster krijgt over de periode van 4 jaar in totaal een nabetaling van ruim € 13.500 bruto.