Probleem: Onduidelijkheid over cao
Oplossing: Cao Beroepsgoederenvervoer is van toepassing, koeriers krijgen flinke nabetaling
De koerier werkt bij een bedrijf dat logistieke diensten levert voor duizenden Nederlandse webshops. Onderdeel van dat werk is het ophalen van goederen bij webshops, het opslaan in een eigen magazijn en het regelen van de verzending naar klanten via bedrijven als PostNL of DHL.
Waarom is er geen cao?
De koerier had wel ’s gehoord over een cao en vraagt zich af hoe het zit. Specialisten van het CNV gaan op onderzoek uit: wat is het precies voor bedrijf en waarom is er geen cao? Het wordt dan al snel duidelijk dat een deel van het werk, namelijk het vervoeren van pakketjes, bij de cao beroepsgoederenvervoer thuishoort. De cao is daar heel helder over: zodra je tegen betaling vervoer voor derden verricht, val je onder de cao.
CNV vordert naleving van de cao
De volgende lastige stap is om het bedrijf daarvan te overtuigen. De bond vordert – als cao-partij – voor alle 182 koeriers naleving van de cao, met terugwerkende kracht. De koeriers kunnen dat waarderen, het CNV krijgt er meteen 16 leden bij. Maar het bedrijf wil er niks van weten en schakelt een advocaat in. Die wimpelt aanvankelijk alle verzoeken af, totdat de werkgever inziet dat het een kansloze zaak is, in het geval de zaak voor de rechter zou komen.
Loonspecialisten ontdekken fouten in berekeningen
Na tussenkomst van een bemiddelaar belooft de werkgever alsnog de cao na te leven en nabetalingen te doen. De berekeningen kosten de nodige tijd, maar uiteindelijk komt het allemaal goed. Zeker voor de CNV-leden, want de loonspecialisten van het CNV ontdekken tot twee keer toe fouten in de berekeningen. Alle koeriers krijgen hun geld, variërend van enkele honderden tot vele duizenden euro’s.