Schadeformulier invullen na blikschade op de auto

Naar huis gestuurd zonder salaris

Een werknemer bij een autobedrijf wordt na een hoog opgelopen meningsverschil geschorst. Hij mag niet meer op het werk komen, maar krijgt ook meteen geen salaris meer. Kan dat zomaar?

Probleem: Geschorst en zonder salaris
Oplossing: Nette afronding van het dienstverband, met achterstallig salaris en transitievergoeding (in totaal bijna € 25.000 bruto)

Het loopt uit de hand, als de werknemer op een vrije vrijdag van zijn baas moet opdraven voor een spoedklus. Maar hij heeft al andere plannen voor die dag, dus weigert te komen. Als hij na het weekend weer op het werk verschijnt, treft hij daar een woedende baas. De gemoederen lopen zo hoog op, dat de werknemer diezelfde dag nog op non-actief wordt gezet. Hij hoeft niet meer te komen.

Geen geld meer

Dus zit de werknemer thuis. Zonder salaris, blijkt al snel. Want een paar weken later, rond de maandelijkse salarisbetaling, komt er geen geld meer binnen. De werkgever is na de schorsing dus ook meteen opgehouden met salaris te betalen.

Nog wel op de loonlijst

De werknemer klopt bij de bond aan voor hulp. Wat moet hij nou? Hij is nog wel officieel bij het bedrijf in dienst, maar krijgt geen salaris meer. De CNV-jurist stelt vast dat de werkgever in gebreke blijft. Want als iemand – om wat voor reden dan ook – op non-actief wordt gezet, heeft de werkgever nog wel steeds de plicht om het loon door te betalen. Hij staat tenslotte nog steeds op de loonlijst. Als terugkeer naar het werk geen optie meer is, moeten de partijen overleggen over een nette afronding van het dienstverband (via een vaststellingsovereenkomst).

Nette afronding van het dienstverband

De jurist vordert bij het bedrijf vervolgens betaling van het achterstallige salaris. Daar is de werkgever aanvankelijk helemaal niet toe bereid. Uiteindelijk komt het – als de zaak bij de rechter komt – tot een schikking. Het dienstverband van de werknemer wordt alsnog op een nette manier beëindigd. Dat betekent: hij krijgt alsnog zijn salaris tot en met de geldende opzegtermijn (in totaal 4 maanden salaris) plus een transitievergoeding. In totaal gaat het om bijna € 25.000 bruto. De werknemer heeft er vrede mee. Terug naar deze werkgever wil hij inmiddels toch niet meer.

Monteur schroeft een band aan de auto

Vraag of advies?

Heb je een vraag of heb je advies nodig? Aarzel dan niet en neem contact met ons op. Wij helpen je met deskundig advies en betrouwbare informatie over werk en inkomen.

Contact

Lees hoe wij andere leden hielpen