Probleem: Minimumloon bij ziekte
Oplossing: Vordering achterstallig loon van ruim € 15.000
De werknemer zit in de grondhandel. In zijn arbeidscontract is vastgelegd dat hij het minimumloon verdient, met daarbovenop een provisie voor elke geslaagde transactie. Zijn salaris hangt dus voor een groot deel af van zijn prestaties.
Langdurig ziek
In juni 2023 wordt hij ziek, helaas langdurig. Vanaf dat moment krijgt hij alleen nog maar het minimumloon uitbetaald. In april 2024 komt er zelfs helemaal geen salaris meer binnen. Toch maar eens met de bond bellen, denkt hij. Wat moet hij nu doen?
Klopt niets van
De kwestie belandt bij een CNV-loonspecialist. Die bekijkt zijn contract en loonbetalingen en constateert al snel dat er helemaal niets van klopt. Hij had tijdens zijn ziekte veel meer moeten krijgen dan alleen het minimumloon.
Wisselend salaris
Het loon bij ziekte is namelijk afgeleid van het zogenaamde ‘dagloon’. Dat dagloon wordt berekend over een heel jaar voorafgaand aan de maand waarin je ziek werd. Bij een vast salaris is die berekening vrij eenvoudig. Maar als je een wisselend salaris hebt, bijvoorbeeld vanwege overuren of toeslagen, wordt het een stuk ingewikkelder.
Uitrekenen
In zo’n geval moet je uitrekenen wat je had kúnnen verdienen, als je niet ziek was geworden. Daarvoor kijk je dus een heel jaar terug. In de cao of in het contract staan soms ook afspraken over wat er in zo’n geval wel of niet meetelt.
Alle provisies tellen ook mee
In dit geval had de werkgever óók rekening moeten houden met alle provisies die de werknemer door zijn ziekte misliep. Die provisies zijn een belangrijk onderdeel van het loon. Die tellen dus mee bij de berekening van het dagloon.
Vordering van ruim 15.000 euro
Gevolg is dat de werknemer nog heel veel geld tegoed heeft. Niet alleen van die ene maand, maar ook over alle maanden dat hij te weinig heeft gekregen. De vordering aan de werkgever bedraagt in totaal ruim 15.000 euro.