Letselschade voor een zelfstandige

Heb je als zzp’er recht op letselschadevergoeding als je tijdens je werkzaamheden letsel oploopt?

Wanneer een werknemer letsel oploopt tijdens de uitvoering van zijn werkzaamheden, is de werkgever in veel gevallen aansprakelijk te houden. Hebben zzp’ers ook recht op een vergoeding voor letselschade als je dit oploopt tijdens uitoefening van je werkzaamheden? We vroegen het aan de jurist van Ratio Letselschade.

CNV: Klopt het dat een werkgever altijd aansprakelijk is als een werknemer tijdens werktijd letsel oploopt?

Ratio letselschade: In veel gevallen is de werkgever hiervoor aansprakelijk. De werkgever moet namelijk alle maatregelen treffen om te voorkomen dat een werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt. De werkgever moet zich houden aan wet en regelgeving (machines moeten bijvoorbeeld tijdig en op de juiste wijze worden gekeurd). Er moeten maatregelen worden getroffen en waarschuwingen worden gegeven om gevaarlijke situaties te voorkomen. De werkgever is echter niet aansprakelijk wanneer er sprake is van opzet op roekeloosheid aan de zijde van de werknemer.

CNV: Hoe zit het met zzp’ers die werkzaamheden verrichten voor een ander?

Ratio: Als een zzp’er door een particulier wordt ingeschakeld voor een klus en hij tijdens het uitvoeren van deze klus letsel oploopt, is hier in het beginsel niet iemand anders aansprakelijk voor te houden.

CNV: En wat als de zzp’er door een ander bedrijf of een andere zzp’er wordt ingeschakeld voor het verrichten van een klus? Is het andere bedrijf of de andere zzp’er dan aansprakelijk te houden voor letselschade?

Ratio: Dat hangt van de werkzaamheden en van de gemaakte afspraken af. Als een zzp’er door een administratiekantoor wordt ingehuurd om een kantoorgebouw te schilderen en hierbij letselschade oploopt, is het administratiekantoor hiervoor in beginsel niet aansprakelijk. Wanneer het over opdrachtgevers en inleners gaat waarbij de opdrachtgever het werk ook zelf had kunnen doen, is het een ander verhaal.

De opdrachtgever is aansprakelijk te houden voor het letsel van de ingehuurde zzp’er letsel als er aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  • de opdrachtgever had deze werkzaamheden in theorie ook zelf kunnen doen of door een werknemer kunnen laten verrichten; en
  • de opdrachtgever had invloed op de veiligheid; en
  • er moet sprake zijn van een gezagsverhouding.

Hierbij zijn de omstandigheden van de geval van groot belang.

Hierbij kan het dus zo zijn dat een zzp’er aansprakelijk is voor letselschade die de ingehuurde zzp’er tijdens de werkzaamheden oploopt. Het is dan ook van groot belang dat de zzp’er die een andere zzp’er inhuurt, hier een goede verzekering voor afsluit (AVB-verzekering). Anders kan hij hoofdelijk aansprakelijk worden gehouden voor de schade. Bij letselschade kan deze schade fors oplopen.

Ratio

CNV: Aan wat voor letsel kan er worden gedacht?

Ratio: We kunnen denken aan relatief licht letsel wat binnen 6 maanden weer volledig herstelt (bijvoorbeeld een hersenschudding of kneuzing). We kunnen ook aan zwaarder letsel denken (bijvoorbeeld breuken, pees- of spierscheuringen, whiplash, brandwonden, hersenletsel, dwarslaesie). Het komt helaas ook voor dat mensen ten gevolge van een bedrijfsongeval komen te overlijden.

CNV: Aan wat voor schade moet worden gedacht?

Ratio: Hierbij gaat het om inkomensverlies (niet of minder kunnen werken) en extra kosten door het ongeval én om smartengeld. Enkele voorbeelden voor schadeposten zijn:

  • Zorgkosten (eigen risico, fysiotherapie).
  • Hulp met verzorging.
  • Huishoudelijke hulp en hulp met klussen in en om de woning (ook als gezinsleden de taken oppakken moet de verzekeraar hiervoor een schadevergoeding betalen).
  • Hulpmiddelen die moeten worden aangeschaft.
  • Verbouwingskosten.
  • In geval van overlijden hebben de nabestaanden recht op een schadevergoeding voor bijvoorbeeld het wegvallen van het inkomen.

CNV: Hoe gaat een letselschadeproces in zijn werk?

Ratio: Nadat wij een bericht hebben ontvangen dat iemand letsel heeft opgelopen, zullen wij eerst met het lid bellen. Wij zullen de toedracht van het ongeval bespreken. Als wij het juridisch gezien haalbaar achten dat een andere partij aansprakelijk is te houden voor het ongeval, dan nemen wij het dossier in behandeling. Wij zullen dan zo snel mogelijk bij het lid thuis op bezoek komen. Dit zodat wij alles uitvoerig kunnen bespreken in een eigen vertrouwde omgeving. Het komt ook voor dat we op bezoek komen in het ziekenhuis of in een revalidatiecentrum.

Wij stellen de (verzekeraar van de) aansprakelijke partij zo snel mogelijk aansprakelijk en indien nodig voeren wij de juridische discussie. Nadat de aansprakelijkheid is erkend vragen wij zo snel mogelijk om een voorschotbedrag voor de eerste schadeposten. Tevens verzoeken wij om inschakeling van benodigde hulp (bijvoorbeeld een bedrijfskundige of een arbeidsdeskundige of een herstelcoach). Ook laten wij ook alles op medisch gebied uitvoerig uitzoeken. Wanneer iemand een breuk in een gewricht heeft opgelopen, dan bestaat namelijk de kans dat op die plek in de toekomst eerder slijtage zal optreden. Dit toekomstig risico moeten wij meenemen in de letselschadezaak.

CNV: Moet je als zzp’er eerst kosten maken? Dan bedoel ik wanneer jullie een zaak juridisch haalbaar achten en dan een deskundige inschakelen en/of de tegenpartij aansprakelijk stellen.

Ratio: Onze dienstverlening is voor de leden kosteloos. De verzekeraar moet de schade van het slachtoffer én onze kosten vergoeden, nadat de aansprakelijkheid is erkend/de verzekeraar heeft aangegeven de schade te willen vergoeden. Daarbij staan de schade van het slachtoffer en onze kosten los van elkaar; het is niet zo dat een slachtoffer minder schadevergoeding krijgt omdat de verzekeraar onze kosten ook moet vergoeden. Daarom is onze dienstverlening voor slachtoffers kosteloos.

Als de verzekeraar uiteindelijk niet bereid is om de aansprakelijkheid te erkennen/om de schade te vergoeden omdat zij juridisch gezien van mening zijn dat zij niet aansprakelijk zijn, dan zal de verzekeraar onze kosten ook niet vergoeden. Dat is een kantoorrisico voor ons; wij zullen onze kosten niet indienen bij een slachtoffer. In sommige gevallen zal er dan een rechtszaak worden gestart (als wij het vertrouwen er in hebben dat de rechter wel zal oordelen dat de verzekeraar de schade moet vergoeden). Als wij echter de kans van slagen niet groot achten, dan zal het dossier worden gesloten. De schade van het slachtoffer en onze kosten worden dan niet vergoed.


Conclusie: onze hulp is dus gratis voor het slachtoffer.


Heb jij vragen over letselschade? Bel of mail dan naar CNV Zelfstandigen.
030-7511051 of cnvzelfstandigen@cnvvakmensen.nl



Voorbeelden uit de praktijk

De schilder

Zzp’er A huurde collega zzp’er B in. B moest schilderen op een steiger. De steiger was kapot en daardoor kwam B ten val en had zijn rug en been gebroken. A was hiervoor aansprakelijk. A had een AVB-verzekering (aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven) afgesloten. B kon niet meer werken ten gevolge van het ongeval en zijn schade bedroeg € 230.000.De AVB-verzekeraar van A heeft de schadevergoeding aan B uitbetaald.

De machine

Zzp’er A huurde collega zzp’er B in en zette B aan het werk bij een derde. Hier kreeg B zijn hand in de machine en raakte een vingertopje kwijt. Ondanks dat Zzp’er A er niet bij aanwezig was, was hij hiervoor wel aansprakelijk. Onder andere omdat het werk werd verricht met een gevaarlijke machine. Zzp’er A had hiervoor een AVB-verzekering afgesloten. Zzp’er B kon zijn eigen werk niet meer verrichten en moest zich laten omscholen. De schade bedroeg € 76.000. De AVB-verzekering van A heeft de schadevergoeding aan B uitgekeerd.