CNV: Klopt het dat een werkgever altijd aansprakelijk is als een werknemer tijdens werktijd letsel oploopt?
Ratio letselschade: In veel gevallen is de werkgever hiervoor aansprakelijk. De werkgever moet namelijk alle maatregelen treffen om te voorkomen dat een werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt. De werkgever moet zich houden aan wet en regelgeving (machines moeten bijvoorbeeld tijdig en op de juiste wijze worden gekeurd). Er moeten maatregelen worden getroffen en waarschuwingen worden gegeven om gevaarlijke situaties te voorkomen. De werkgever is echter niet aansprakelijk wanneer er sprake is van opzet op roekeloosheid aan de zijde van de werknemer.
CNV: Hoe zit het met zzp’ers die werkzaamheden verrichten voor een ander?
Ratio: Als een zzp’er door een particulier wordt ingeschakeld voor een klus en hij tijdens het uitvoeren van deze klus letsel oploopt, is hier in het beginsel niet iemand anders aansprakelijk voor te houden.
CNV: En wat als de zzp’er door een ander bedrijf of een andere zzp’er wordt ingeschakeld voor het verrichten van een klus? Is het andere bedrijf of de andere zzp’er dan aansprakelijk te houden voor letselschade?
Ratio: Dat hangt van de werkzaamheden en van de gemaakte afspraken af. Als een zzp’er door een administratiekantoor wordt ingehuurd om een kantoorgebouw te schilderen en hierbij letselschade oploopt, is het administratiekantoor hiervoor in beginsel niet aansprakelijk. Wanneer het over opdrachtgevers en inleners gaat waarbij de opdrachtgever het werk ook zelf had kunnen doen, is het een ander verhaal.
De opdrachtgever is aansprakelijk te houden voor het letsel van de ingehuurde zzp’er letsel als er aan de volgende voorwaarden is voldaan:
- de opdrachtgever had deze werkzaamheden in theorie ook zelf kunnen doen of door een werknemer kunnen laten verrichten; en
- de opdrachtgever had invloed op de veiligheid; en
- er moet sprake zijn van een gezagsverhouding.
Hierbij zijn de omstandigheden van de geval van groot belang.