Urencriterium en de FOR

Wanneer moet je betalen?

Tot en met boekjaar 2022 kon jij als zelfstandige Fiscale Oudedags Reserve (FOR) opbouwen. Vanaf 2023 is dat niet meer mogelijk. Maar hoe zit het nu precies met de FOR die je al hebt opgebouwd? Wanneer moet je fiscaal afrekenen over de opgebouwde FOR en waarom is het urencriterium hiervoor belangrijk?

Urencriterium

Het urencriterium is belangrijk om niet voor de AOW-leeftijd al fiscaal af te moeten rekenen over de door jou opgebouwde FOR. Als je voldoet aan het urencriterium (dus minimaal 1.224 uur per jaar) én je wordt beschouwd als ondernemer voor de inkomstenbelasting, hoef je pas fiscaal af te rekenen bij het behalen van de AOW-leeftijd. Maar als je het urencriterium 2 jaar achter elkaar niet haalt, moet je wél afrekenen over je opgebouwde FOR. Dit doe je door het bedrag van je opgebouwde FOR bij jouw inkomen op te tellen. Vervolgens betaal je daar inkomstenbelasting over.

Overweeg je om tijdelijk volledig of deels in loondienst bij een werkgever te gaan, waardoor je niet meer aan het urencriterium kunt voldoen (gemiddeld 24 uur per week)? Dan is het goed om de gevolgen voor het afrekenen over je opgebouwde FOR mee te nemen in je beslissing.

Afname oudedagsreserve in het kort

(Bron: Belastingdienst)

In de volgende situaties neemt de oudedagsreserve af of wordt deze opgeheven:

  • Je koopt een lijfrente als inkomensvoorziening en vermeldt in jouw aangifte de afname van de oudedagsreserve voor hetzelfde bedrag.
  • Het bedrag van de oudedagsreserve is hoger dan het ondernemingsvermogen, terwijl zich 1 van de volgende situaties voordoet:
    • Je staakt de onderneming geheel of gedeeltelijk.
    • Je hebt op 1 januari van het kalenderjaar de AOW-leeftijd bereikt.
    • Je voldoet dit kalenderjaar en het vorige kalenderjaar niet aan het urencriterium.

Een afname of opheffing van jouw oudedagsreserve betekent in principe dat je een hogere winst hebt. Tegenover de winstbijtelling staat de aftrek van het bedrag dat u betaalt bij de aankoop van een lijfrente. De regels rond de afname van de reserve blijven gelden na het afschaffen van de oudedagsreserve in 2023.

Vraag advies

Omdat dit een ingewikkeld onderwerp is, is het verstandig om hier advies over te vragen. CNV Zelfstandigen mag geen financieel advies geven. Daarom raden wij je aan om advies in te winnen bij jouw administratie- of accountantskantoor.