Wat je moet weten over de nieuwe regels voor schijnzelfstandigheid vanaf 2025

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst actief handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat zelfstandigen én hun opdrachtgevers moeten voldoen aan nieuwe regels om te bepalen of iemand echt als zelfstandige werkt. Schijnzelfstandigheid ontstaat wanneer een zelfstandige feitelijk in loondienst werkt, maar zich voordoet als zzp’er. Wat verandert er precies en wat moet je als zzp’er doen om problemen te voorkomen?

Wat is schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid ontstaat wanneer iemand formeel als zelfstandige werkt, maar de werkrelatie meer lijkt op die van een werknemer. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als een opdrachtgever jouw werkmethodes of werktijden bepaalt, of als je nauwelijks de vrijheid hebt om andere opdrachten aan te nemen. Dit kan zowel voor jou als zzp’er als voor de opdrachtgever nadelige gevolgen hebben.

Wat verandert er per 2025?

  • Actieve handhaving door de Belastingdienst: De Belastingdienst gaat vanaf 2025 strenger controleren of zzp’ers voldoen aan de nieuwe criteria voor zelfstandigheid.
  • Negen nieuwe criteria: Er worden negen criteria gehanteerd om te bepalen of er daadwerkelijk sprake is van zelfstandigheid. Als je situatie niet aan deze criteria voldoet, wordt je als schijnzelfstandige beschouwd.
  • Geen boetes in 2025: In het eerste jaar van de handhaving (2025) zullen zzp’ers niet worden beboet, mits ze aantonen dat ze actief bezig zijn om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Er kunnen echter wel naheffingen en belastingcorrecties plaatsvinden met terugwerkende kracht.
  • Fiscale gevolgen voor opdrachtgevers: Werkgevers die schijnzelfstandigen inhuren, riskeren niet alleen boetes, maar moeten mogelijk sociale premies en pensioenpremies tot vijf jaar terugbetalen.

Wat kun je als zzp’er doen? Meer informatie over schijnzelfstandigheid en de nieuwe regels

  • 9 criteria voor zelfstandigheid
    Wil je weten welke criteria dat zijn? Beoordeel je situatie en kijk goed of je werkrelatie voldoet aan de nieuwe criteria voor zelfstandigheid.
  • Arbeidsrelaties: zzp - ja of nee
    Wil je weten of jij daadwerkelijk als zelfstandige werkt of misschien toch als werknemer wordt gezien? Deze publicatie geeft duidelijkheid over de criteria voor zelfstandigheid en wat de Belastingdienst van jou verwacht.
  • Wanneer is sprake van loondienst?
    Benieuwd of je werkrelatie als zzp’er lijkt op een loondienstverband? Deze pagina helpt je te begrijpen wanneer je als werknemer wordt gezien en wanneer niet.

Checken of ik ondernemer ben voor de inkomstenbelasting
Wil je weten of je fiscaal gezien echt als ondernemer wordt behandeld? Deze tool helpt je eenvoudig te bepalen of je voldoet aan de eisen voor de ondernemersaftrekken en andere belastingvoordelen.

Deel jouw ervaring met ons. We helpen je graag verder!
Krijg jij minder werk door de handhaving van de DBA-regels vanaf 2025? Heb je vragen over schijnzelfstandigheid en wat dit voor jou betekent? Of heb je behoefte aan specifieke informatie of ondersteuning? Laat het ons weten!

Stuur een e-mail naar cnvzelfstandigen@cnv.nl of bel naar CNV Zelfstandigen 030 751 1001. We horen graag wat jij nodig hebt om goed voorbereid te zijn op de veranderingen!