1. Zet de thermostaat op 19 graden
Zet je verwarming een graadje lager. Vaak is 19 graden al genoeg. Zeker wanneer je het niet erg vindt om een dikke trui aan te doen of een dekentje te gebruiken op koude dagen. Houd de deuren in huis dicht en zet de verwarming uit in de ruimtes waar je niet bent. Draai voordat je gaat slapen de thermostaat terug naar 15 graden. Zo bespaar je op je al snel veel geld op je energierekening.
2. Time je douchebeurt
Een warme douche kost veel energie. Probeer je douchebeurten te verkorten naar maximaal 5 minuten. Door bijvoorbeeld de timer van je telefoon te gebruiken. Ook helpt het om de douche een paar graden kouder zetten dan je gewend bent. En dat is vaak nog gezond ook.
3. Doe bewust de was
Was je kleding niet heter dan nodig. Wassen op een lagere temperatuur kost veel minder energie. En dus geld. Heeft je wasmachine een eco-programma? Gebruik deze! Het is niet alleen zuiniger maar verbruikt ook nog eens minder water. Bespaar nog meer door de wasmachine pas aan als hij helemaal vol is. Hang na afloop van de wasbeurt je kleding aan een wasrek of waslijn. Dan hoef je de droger niet aan te zetten en gaat je kleding langer mee.
4. Gebruik de vaatwasser slim
Heb jij een vaatwasser? Laad de vaatwasser goed vol voordat je hem aanzet. En gebruik het eco-programma wanneer je machine deze optie heeft. Zo bespaar je energie en, je raadt het al, geld. Dit duurt soms wat langer dan het normale programma maar als je hem ’s nachts aanzet merk je daar niks van. Als je nóg meer wilt besparen, dan kun je natuurlijk ook gewoon het ouderwetse teiltje, de afwasborstel en vaatdoek gebruiken!
5. Voorkom sluipverbruik
Het is zonde om te betalen voor energie die je niet nodig hebt. Apparaten die je niet gebruikt maar toch aan stroom verbonden zijn verbruiken vaak nog steeds energie. Ook in stand-by modus. Denk bijvoorbeeld aan je koffiezetapparaat, elektrische tandenborstel, magnetron of de oplader van je mobiele telefoon of de ontvanger van je tv. Haal de stekkers uit het stopcontact of gebruik stekkerblokken met aan/uit-schakelaar om geen stroom te verspillen.
6. Vervang gloeilampen voor ledlampen
Ledlampen verbruiken tot 90% minder stroom en gaan veel langer mee dan andere lampen. Check de lampen in jouw huis. Kom je nog gloei- of halogeenlampen tegen? Vervang ze door ledlampen. Zo bespaar je energie en kosten op lange termijn.
7. Houd je verbruik bij met de P1-poort
Er zijn verschillende slimme meters die je energieverbruik kunnen meten. Een P1-meter is een apparaatje dat je op de slimme meter aansluit. Het apparaatje meet per kwartier of per minuut, afhankelijk van je slimme meter, het elektriciteit- en gasverbruik. Vaak krijg je via een app op je telefoon direct gedetailleerd inzicht in je stroomverbruik.