Man tekent zijn nieuwe contract met een pen

Wat je moet weten over je contract

Heb je een nieuwe baan? Of krijg je een vast contract? Gefeliciteerd. Voordat je trots je handtekening zet, raden we aan goed naar je contract te kijken. Is er een proeftijd? Staat er een relatie- of concurrentiebeding in? Ook als je een oproepcontract zoals een nulurencontract tekent, is het belangrijk om te weten wat je rechten zijn. We leggen het uit. Zo kun jij vol goede moed aan de slag en kom je niet voor verrassingen te staan.

Een nieuw contract, waar moet je aan denken?

Een nieuwe baan of nieuw contract zorgt vaak voor enthousiasme. Of opluchting. Dat begrijpen we, maar zorg altijd dat je goed weet wat er precies in je contract staat. Zo heb je bij een nieuwe baan vaak een proeftijd van 1 maand, de voorwaarden hiervan staan in je contract. Soms is de proeftijd langer. En houdt rekening met een opzegtermijn bij je vorige werkgever. Vaak is die 1 maand, maar dit kan ook 2 maanden of langer zijn.

De regels bij het verlengen van een tijdelijk contract

Verlengt je werkgever je contract? Mooi nieuws. Goed om te weten: je werkgever mag je niet meer dan 3 tijdelijke opeenvolgende contracten aanbieden. Opeenvolgend betekent in dit geval dat er niet meer dan 6 maanden tussen de tijdelijke contracten mag zitten. Na 3 tijdelijke contracten zonder die tussenperiode is je werkgever dus verplicht een vast contract te geven bij een verlenging. Ook kun je als werknemer na zes maanden in dienst een verzoek indienen voor een voorspelbare arbeidsrelatie: een contract voor onbepaalde tijd. Je werkgever moet binnen een maand een gemotiveerd antwoord geven op je verzoek. Geen reactie? Dan is het verzoek ingewilligd. Voor organisaties met minder dan 10 werknemers is de deadline 3 maanden.

Wat je moet weten over oproepcontracten

Een andere vorm van een arbeidsovereenkomst is een oproepcontract. Denk aan een nulurenovereenkomst, min-maxcontract of oproepcontract met voorovereenkomst. Of een uitzendovereenkomst. Dit soort contracten geven vrijheid en zorgen voor flexibiliteit. Wel moet een werkgever jou als oproepkracht voorzien van referentie-uren en -dagen. Dit zijn kaders waarbinnen je kunt worden opgeroepen. Roept je werkgever je buiten de vastgestelde kaders op? Dat heb je het recht te weigeren zonder dat dit negatieve gevolgen heeft. Zo behoud je de flexibiliteit, maar heb je wel de mogelijkheid je werk en privé goed met elkaar af te stemmen. Wel kan het bij oproepcontracten onduidelijk zijn wat je rechten precies zijn. Staat er een uitzendbeding in je contract? Dan heb je bijvoorbeeld geen recht op doorbetaling bij ziekte.

Let op bijzondere afspraken in je contract

In je contract kunnen bijzondere afspraken staan zoals het geheimhoudingsbeding, concurrentiebeding of relatiebeding. Dit zijn voornamelijk afspraken die je werkgever beschermen. Het geheimhoudingsbeding heeft bijvoorbeeld te maken met gevoelige informatie over het bedrijf die jij niet zomaar door mag vertellen. Belangrijk om te weten.

Als je een vraag hebt over je contract

Zijn er onduidelijkheden over je contract? Of kom je er niet uit met je werkgever of het uitzendbureau? Neem contact met ons op. Dan zoeken we het samen uit.

De voordelen van het CNV lidmaatschap

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Advies bij al vragen over je werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte