Man controleert thuis op de bank via tablet zijn arbeidsovereenkomst

Onder welke cao val ik?

De collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is een bekend begrip. Veel werkenden vallen onder een cao. Maar weet je ook of jíj onder een cao valt? En zo ja, onder welke? Met ons handige stappenplan ontdek jij binnen no-time welke cao voor jou geldt.

Wat is een cao? 

Cao staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. Het is een schriftelijke overeenkomst tussen werkgevers en werknemers. De afspraken in de cao geldt voor alle werknemers binnen een bepaald bedrijf of sector. In een cao vind je regels over werk. Zoals loon, vakantiedagen, pensioen en werktijden. Deze afspraken komen tot stand door:

  • 1 of meer werkgevers;
  • 1 of meer werkgeversorganisaties;
  • 1 of meer werknemersorganisaties, zoals een vakbond.

De 2 soorten cao's

Bedrijfstak-cao

Een bedrijfstak-cao geldt voor een hele sector. Alle werkgever en werknemers in die sector volgende deze cao. Voorbeelden zijn:

Ondernemings-cao

Een ondernermings-cao is speciaal voor één bedrijf. Alle werknemers in dat bedrijf volgen deze cao. Voorbeelden zijn:

Onder welke cao val ik? 

Als je niet zeker weet onder welke cao je valt, volg dan deze stappen:

1. Bekijk je contract 
Kijk eerst eens in je contract. Daar hoort in te staan of je onder een cao valt en welke cao dit is. Weet je de naam van je cao? Dan kun je zelf op zoek. Je kunt ook je baas vragen of hij je de cao kan laten zien. 

2. Vraag het aan je baas 
Staat er niets in je contract en twijfel je of je een cao hebt? Vraag dan je baas of je onder een cao valt. Hij zou dit moeten weten. Als het goed is kan hij je de cao ook laten zien en lezen.   

3. Vraag het aan de vakbond 
Staat er niets in je contract en heeft je baas ook geen antwoord? En vind je ook niks in het overzicht van cao's? Een vakbond kan helpen. Neem contact op met een van onze specialisten.

Welke cao heb ik als uitzendkracht? 

Ben je uitzendkracht? Dan val je onder de cao voor uitzendkrachten: de ABU-cao of de NBBU-cao. Ook als het bedrijf waar je werkzaamheden voor uitvoert een eigen cao heeft.

Heeft iedereen een cao?

Niet iedereen heeft een cao. Een cao is niet altijd verplicht. Soms moet je werkgever zich wel aan een cao houden. Bijvoorbeeld als:

  • Je bedrijf een eigen cao heeft.
  • Je werkgever bij een werkgeversorganisatie zit met een cao.
  • Je in een sector werkt met een cao voor iedereen. Dit heet Algemeen Verbindendverklaring (AVV). Dan geldt de cao voor alle werknemers, ook als je werkgever geen lid is van de werkgeversorganisatie.

Wat als ik geen cao heb? 

Val jij niet onder een cao? Dan maak je samen met je werkgever afspraken over arbeidsvoorwaarden. In de wet staan minimumregels voor een aantal arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld over het minimumloon en minimaal aantal vakantiedagen. Je werkgever mag altijd meer, maar nooit minder geven. Ook moet je werkgever zich aan de wettelijke regels houden over werktijden, opzegtermijn en verlof.

Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.