Payrolling

Wat je moet weten over payrolling

Payrolling is een vorm van flexwerk waarbij een werkgever de loonadministratie en het personeelsbeleid uit handen geeft aan een ander bedrijf. Zo’n bedrijf wordt een payrollbedrijf genoemd. Op deze pagina gaan we in op wat payrolling inhoudt. Want wat doet een payrollbedrijf en wat is het verschil tussen payrolling en uitzenden? Wij leggen het je uit en lichten de voor- en nadelen van payrolling toe.

Wat is payrolling?

Bij payrolling besteedt een werkgever de salarisadministratie en het personeelsbeleid uit aan een ander bedrijf (een payrollbedrijf). Het payrollbedrijf treedt op als tussenpersoon tussen de werkgever en zijn werknemers en zorgt ervoor dat werknemers op tijd betaald worden. De werkgever blijft wel verantwoordelijk voor de werving en selectie van personeel en de dagelijkse aansturing van werknemers.

Wat doet een payrollbedrijf?

Een payrollbedrijf helpt werkgevers bij administratieve taken. In de praktijk doet een payrollbedrijf dienst als een soort uitzendbureau. Het neemt werknemers in dienst en zendt deze vervolgens uit aan bedrijven. Dit betekent dat werknemers via een payrollconstructie ook bij een ander bedrijf kunnen werken.

Een formele en functionele werkgever

Een payrollbedrijf neemt op papier het personeel van een bedrijf in dienst. Hierdoor wordt het payrollbedrijf volgens de wet beschouwd als werkgever, ook wel de formele of juridische werkgever genoemd. Dit betekent dat je als werknemer in dienst komt van het payrollbedrijf. Maar in de praktijk werk je voor het bedrijf dat de payroll-aanbieder heeft ingehuurd. Het bedrijf waar je werkt is dus de functionele werkgever.

Payrollbedrijf en uitzendbureau: het verschil

Het verschil tussen een payrollbedrijf en een uitzendbureau zit in de manier waarop personeel wordt geworven. Een uitzendbureau werft zelf personeel, terwijl een payrollbedrijf deze taak overlaat aan het bedrijf dat personeel nodig heeft. Dit betekent dat er bij een payrollbedrijf geen sprake is van tijdelijke inleen, zoals bij een uitzendbureau.

Werken in een payrollconstructie: de voor- en nadelen

Werken via een payrollconstructie heeft voor- en nadelen voor werknemers. Zo ontvangen werknemers in een payrollconstructie vaak een hoger nettoloon, wat aantrekkelijk kan zijn. Dit komt omdat werkgevers niet aan dure cao-fondsen hoeven mee te betalen en vaak minder pensioenpremie afdragen. Daardoor zijn werkgevers goedkoper uit waardoor zij een hoger nettosalaris kunnen bieden. Het is daarbij belangrijk de keerzijdes, zoals een lager pensioen, niet uit het oog te verliezen.