Uitzendkracht

Wat je moet weten over werken als uitzendkracht

Uitzendwerk is een vorm van flexwerk waarbij een uitzendkracht tijdelijk bij een bedrijf gaat werken via een uitzendbureau. Uitzendwerk kan voordelen bieden, maar er zijn ook zaken waar je goed op moet letten. Want hoe zit het bijvoorbeeld met de verschillende uitzendovereenkomsten en uitzend-cao’s? Op deze pagina leggen we uit wat werken als uitzendkracht inhoudt en waar je recht op hebt.

Wat is een uitzendkracht?

Een uitzendkracht is een werknemer in dienst van een uitzendbureau. Het uitzendbureau leent de werknemer uit aan een ander bedrijf op tijdelijke basis. Meestal worden uitzendkrachten ingehuurd als vervanging voor een zieke werknemer of als er behoefte is aan extra werkkracht door drukte.

De uitzendovereenkomst: wat is het?

Wanneer je als uitzendkracht voor een uitzendbureau gaat werken, teken je een contract. Dit contract wordt een uitzendovereenkomst genoemd. Er zijn 2 soorten overeenkomsten: de uitzendovereenkomst met uitzendbeding en de detacheringsovereenkomst.

Uitzendovereenkomst met uitzendbeding

Een uitzendovereenkomst met uitzendbeding betekent dat je loon ontvangt zolang je werkt. Wanneer je ziek wordt of als de opdrachtgever je niet meer nodig heeft, eindigt het contract direct. In het laatste geval moet het uitzendbureau jou wel op tijd informeren. Als uitzendkracht kun je het contract op elk moment direct opzeggen.

Detacheringsovereenkomst

Een detacheringsovereenkomst is ook een vorm van een uitzendcontract en komt steeds vaker voor. Deze contractvorm kan gelden voor één dag, één week, voor onbepaalde of alles daar tussenin.

Cao's voor uitzendkrachten

De uitzendbranche kent 2 cao’s: de ABU en de NBBU. Het uitzendbureau waar je werkt bepaalt onder welk uitzend-cao jij valt. Je kunt eenvoudig controleren of jouw uitzendbureau is aangesloten bij de werkgeversorganisatie ABU of NBBU. Het enige dat je hoeft te doen is de naam van het uitzendbureau invullen op www.abu.nl (onder Zoek een lid) of op www.nbbu.nl (onder Onze leden).

Het fasensysteem van de uitzend-cao's

Beide uitzend-cao’s werken met een fasensysteem. Dat betekent dat hoe langer je werkt, hoe verder je komt in de fases. Elke stap in het fasensysteem biedt meer zekerheid op gebied van werk en inkomen. Er zijn verschillende fases in beide cao’s, maar deze zijn met elkaar te vergelijken.

Het fasensysteem van ABU en NBBU

ABU-cao NBBU-cao
Fase A - Duurt maximaal 52 (voor het uitzendbureau) gewerkte weken Fase 1 & 2 - Duurt maximaal 52 (voor het uitzendbureau) gewerkte weken
Fase B - Duurt maximaal 3 jaar of 6 contracten Fase 3 - Duurt maximaal 3 jaar of 6 contracten
Fase C - Contract voor onbepaalde tijd bij het uitzendbureau Fase 4 - Contract voor onbepaalde tijd bij het uitzendbureau

Krijg jij waar je recht op hebt als uitzendkracht?

Ben jij uitzendkracht en twijfel je of je voldoende salaris krijgt? Als lid van CNV kun jij een gratis quickscan laten doen. We controleren een aantal loon- en contractzaken om te zien of jouw betaling klopt. Zo weet je waar je recht op hebt en kun je problemen voorkomen. Als uit de scan blijkt dat je onderbetaald wordt, kun je tot 5 jaar terugvorderen en soms honderden tot duizenden euro’s terugkrijgen.

Zo werkt de quickscan voor leden

We hebben het volgende van je nodig:

  1. Je contract (en uitzend- of plaatsingsbevestiging als dit niet in het contract staat)
  2. Je laatste 5 loonstroken
  3. Een urenregistratie over de periode van de loonstroken
  4. Een korte omschrijving van je arbeidshistorie bij dezelfde opdrachtgever/inlener en een omschrijving van de werkzaamheden

Mail alle gegevens naar Roderik Mol. Lever de gegevens zo compleet mogelijk aan.