Het concurrentiebeding: wat is het?
Een concurrentiebeding is een afspraak tussen jou en je werkgever die kan worden opgenomen in je arbeidsovereenkomst. Staat er in jouw contract een concurrentiebeding? Dan heb je afgesproken dat je na het eindigen van het contract voor een bepaalde periode niet mag werken bij de concurrent. Ook kan er worden afgesproken dat je niet hetzelfde werk mag doen als zelfstandig ondernemer. De volgende beperkingen kunnen in het concurrentiebeding voorkomen:
- Het soort werk: bijvoorbeeld niet hetzelfde werk doen bij een nieuwe werkgever.
- De nieuwe werkgever: bijvoorbeeld niet werken bij een directe concurrent.
- De plaats of regio: bijvoorbeeld niet hetzelfde werk doen binnen een bepaald gebied.
- De periode: bijvoorbeeld niet binnen een 1 of 2 jaar bij een concurrent hetzelfde werk doen of een eigen bedrijf starten.
De geldigheid van het concurrentiebeding
Vaak is het concurrentiebeding verbonden aan een bepaalde periode. Deze periode is vaak 1 tot 2 jaar. Een langere periode wordt door de rechter vaak als onterecht gezien, mocht het zover komen. Het concurrentiebeding is daarnaast alleen geldig in een bepaalde regio. Belangrijk om te weten: als een concurrentiebeding in de cao is opgenomen, geldt deze niet automatisch voor de werknemer.
Het concurrentiebeding bij een tijdelijk contract
Er mag geen concurrentiebeding in een tijdelijk contract staan. Er is één uitzondering: als je werkgever kan aantonen dat er sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen, dan mag er wel een concurrentiebeding in het contract staan. De reden(en) moet in de arbeidsovereenkomst zijn opgenomen. Zonder reden is het concurrentiebeding alsnog niet geldig.
Het relatiebeding: wat is het?
In je contract kan ook een relatiebeding staan. Met het relatiebeding spreek je af dat je na het eindigen van je contract geen contact onderhoudt met relaties van je werkgever. Bijvoorbeeld met klanten, leveranciers of samenwerkingspartners. Dit betekent dat je ook niet mag gaan werken voor klanten van je werkgever. Een relatiebeding mag niet in een tijdelijk contract staan, tenzij er zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen gelden. De reden moet, net als bij het concurrentiebeding, zijn opgenomen in het contract.
Concurrentiebeding en relatiebeding: het verschil
Het relatiebeding is een vorm van het concurrentiebeding, maar gaat minder ver. Bij het relatiebeding mag je namelijk nog wel werken voor een concurrent. Je mag alleen geen relaties meenemen naar je nieuwe werkgever of contact zoeken met relaties. Ook het relatiebeding is verbonden aan een bepaalde periode. Meestal is dat 1 of 2 jaar.
Overtreden van het relatiebeding
Ga je werken voor een klant van je vorige werkgever terwijl er een relatiebeding in je contract staat? Dan mag je vroegere werkgever een boete geven. De mogelijkheid om een boete te geven en de hoogte ervan moeten in je arbeidsovereenkomst zijn opgenomen.