Het oproepcontract met voorovereenkomst: wat is het?
Bij een oproepcontract met voorovereenkomst ben je niet verplicht te werken als je werkgever je oproept. De werkgever is ook niet verplicht om jou op te roepen. Als je een oproep van je werkgever accepteert, ontstaat er een arbeidsovereenkomst. Voor elke periode die je werkt krijg je een nieuw tijdelijk contract. Bij 3 opeenvolgende contracten, met tussenpauzes van minder dan 6 maanden, heb je recht op een vast dienstverband. Dit type oproepcontract komt daarom bijna niet meer voor.
Het nulurencontract: wat is het?
Bij een nulurencontract worden er geen afspraken gemaakt over het aantal uur dat je werkt. Je werkt alleen als je werkgever je oproept. Hoewel dit contract veel vrijheid biedt, is het belangrijk om je rechten te kennen. Hieronder staan de belangrijkste kenmerken van een nulurencontract:
- Als je werkgever je oproept, heb je recht op minimaal 3 uur loon. Ook als je maar 1 uur werkt.
- Sta je ingeroosterd maar ben je ziek? Dan heb je recht op minimaal 70% van je loon, behalve op wachtdagen. Als je niet ingeroosterd staat, heb je geen recht op loon.
- Een nulurencontract korter dan 6 maanden mag geen proeftijd hebben.
- Is in je contract opgenomen dat je het tussentijds kunt opzeggen? Dan geldt voor jou en je werkgever een opzegtermijn van 4 dagen. De cao kan een kortere opzegtermijn bepalen.
- Er mag geen concurrentiebeding staan in een tijdelijk nulurencontract. Behalve als je werkgever kan aantonen dat er een ‘zwaarwegend bedrijfsbelang’ is.
Het min-maxcontract: wat is het?
Als er in je oproepcontract zowel een minimaal als maximaal aantal uur is opgenomen, dan heb je een min-maxcontract. Dit type contract biedt net als een nulurencontract vrijheden, maar het kan onduidelijk zijn wat je rechten precies zijn. Daarom zetten we de belangrijkste kenmerken van een min-maxcontract op een rijtje:
- Het minimaal afgesproken aantal uren worden garantie-uren genoemd. Als je werkgever je niet of minder uren oproept, dan heb je recht op uitbetaling van de garantie-uren. Je werkgever mag je niet vragen om de niet-gewerkte uren later in te halen.
- Je bent verplicht om te werken tot het afgesproken maximum aantal oproepbare uren.
- Werk je minder dan 15 uur per week? Dan moet je werkgever per oproep minimaal 3 uur uitbetalen. Ook als je maar 1 uur werkt.
- Als je ziek bent, heb je recht op betaling van de dagen dat je ingeroosterd staat. Daarna heb je recht op minimaal 70% van je loon van de garantie-uren. Als dit bedrag lager is dan het minimumloon, dan heb je recht op het minimumloon.