Wat is een nulurencontract?
Met een nulurencontract werk je alleen de uren die jouw werkgever je oproept. Het contract kan voor bepaalde of onbepaalde tijd zijn. Kenmerkend aan het nulurencontract is dat er geen vast aantal uren in je contract is opgenomen. Je krijg daarom geen vast salaris, maar je wordt betaald voor de uren die je werkt. Let op: je werkgever moet jou oproepen als er werk is waar jij geschikt voor bent.
Mag het nulurencontract nog?
Op dit moment bestaat er geen compleet verbod op het nulurencontract. Wel zijn nulurencontracten van langer dan 26 weken verboden, behalve als er een andere contractduur in je cao staat. Ook zijn nulurencontracten in sommige sectoren niet toegestaan, zoals in de zorg. In april 2023 maakte de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend dat er een totaal verbod op nulurencontracten gaat komen. Naar verwachting zal dit verbod in het voorjaar van 2024 door de Tweede Kamer gaan. Als de plannen door de Tweede en Eerste Kamer zijn goedgekeurd, worden de aangepaste wetten ingevoerd.
Oproeptermijn bij een nulurencontract
Je werkgever moet je minimaal 4 dagen van tevoren schriftelijk oproepen, bijvoorbeeld via een e-mail of WhatsApp. Als je werkgever zich niet aan de oproeptermijn houdt, hoef je niet te komen werken. Maar het mag wel. In je cao kan een kortere oproeptermijn staan, lees die dus goed na. Als er werk is waar jij geschikt voor bent, moet je werkgever jou oproepen. Er mag in dat geval geen uitzendkracht worden ingezet. Ben je opgeroepen maar zegt je baas je 4 dagen of korter van tevoren af? Dan moet je werkgever je toch betalen voor de uren waarvoor je was opgeroepen.
Minimumloon en loondoorbetalingsverplichting
Als oproepkracht met een nulurencontract heb je recht op het minimumloon. Als er voor jouw werk een cao geldt, heb je recht op het loon volgens de cao. De eerste 6 maanden van je contract krijg je alleen betaald voor de uren die je werkt. Werk je minder dan 15 uur per werk en heb je geen vaste werktijden? Dan moet je baas minimaal 3 uur uitbetalen als je wordt opgeroepen. Ook als je maar 1 uur werkt. Ben je langer dan 6 maanden in dienst? Dan moet je werkgever betalen voor het gemiddelde aantal uren die je in de laatste 3 maanden hebt gewerkt, ook als je niet wordt opgeroepen. Daarnaast moet je werkgever je loon doorbetalen als je bent opgeroepen maar niet kunt werken door een oorzaak die voor risico van de werkgever is. Dit heet de loondoorbetalingsverplichting. In sommige cao’s kunnen er andere regels over de loonbetalingsplicht staan, let daar dus goed op.