Diversiteit en inclusie

Diversiteit en inclusie zijn termen die steeds vaker voorbijkomen. Maar wat betekenen ze eigenlijk? En waarom zijn ze belangrijk op de werkvloer?

Diversiteit gaat over de erkenning en waardering van de unieke kenmerken, achtergronden en perspectieven die mensen met zich meebrengen. Het omvat onder andere verschillen in geslacht, leeftijd, etniciteit, opleidingsniveau, religie, seksuele oriëntatie en fysieke mogelijkheden. Kortom, diversiteit is de rijkdom van onze samenleving en werkplekken.

Inclusie, daarentegen, gaat een stap verder. Het betekent dat iedereen, ongeacht achtergrond of kenmerken, zich volledig geaccepteerd, gewaardeerd en betrokken voelt. Een inclusieve werkomgeving zorgt ervoor dat iedereen gelijke kansen krijgt, gelijkwaardig behandeld wordt en zichzelf kan zijn, zonder angst voor discriminatie of uitsluiting.

Bij diversiteitsbeleid gaat men niet uit van één bepaalde groep, maar van de mogelijkheden van de organisatie. Een inclusieve werkomgeving brengt ook voordelen met zich mee voor zowel de organisatie (aantrekkelijke werkgever) als voor werkenden. Gaat het bij diversiteit over de verschillen tussen mensen, bij inclusiviteit gaat het over het insluiten van deze verschillen en begrippen als onderlinge verbondenheid, oog hebben voor elkaar en saamhorigheid.

Handreiking sociale veiligheid

In 2023 hield CNV een enquête over diversiteit en inclusie onder 7.000 leden (40% in het onderwijs, 27% bij overheid en publieke diensten en 33% in zorg en welzijn). Daaruit bleek onder meer dat:

  • 1 op de 10 het gevoel heeft niet zichzelf te kunnen zijn op werk
  • Bijna de helft (46%) het team waarin men werkt niet divers vindt
  • 62% wel eens intimidatie op de werkvloer heeft ervaren

Meer over onze enquête vind je hier

CNV heeft een handreiking over sociale veiligheid en inclusie gemaakt. Hierin wordt onder andere uitgelegd hoe medezeggenschapsorganen met dit thema aan de slag kunnen gaan. Denk daarbij aan:

  • Vergroten van de betrokkenheid bij diversiteits- en inclusie-initiatieven
  • Monitoring en evaluatie van beleidsimplementatie
  • Bevordering van een veilige en respectvolle werkomgeving
  • Samenwerking met hr en het management

Ook voor hr-professionals zijn er aanbevelingen. We vertellen er meer over in de handreiking:

  • Ontwikkeling van inclusief wervings- en selectiebeleid
  • Training en ontwikkeling van medewerkers
  • Ondersteuning bij meldingen en klachten
  • Monitoring en evaluatie van diversiteits- en inclusie-initiatieven

Als werknemer kun je de handreiking gebruiken om het onderwerp onder de aandacht te brengen bij het medezeggenschapsorgaan of de hr-afdeling van jouw organisatie.

Wat doet CNV zelf?

Sociale veiligheid en inclusie zijn onderwerpen waar CNV over praat aan de cao-onderhandelingstafel. Zo is er in een aantal cao’s afspraken opgenomen over diversiteitsuren, waarbij werknemers vrij kunnen nemen op feestdagen die voor hen belangrijk zijn, bijvoorbeeld Keti Koti of het Suikerfeest.

Veelgestelde vragen

Commissie Diversiteit van CNV

Diversiteit op de werkvloer zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn, maar dat is het helaas niet. Zo staan nog steeds veel mensen met een migratieachtergrond aan de kant en weinig vrouwen stromen door naar topfuncties. Daarom zet de Commissie Diversiteit van CNV zich in voor het inclusief denken binnen CNV.

Onze aandacht gaat uit naar verschillende doelgroepen. Denk aan mensen met een psychische aandoening, mensen die tot de LHBTIQ+ gemeenschap behoren en mensen met een migratieachtergrond. We houden het maatschappelijke gesprek gaande, ontmaskeren discriminatie en vergroten bewustwording en gendergelijkheid. Dat is voor ons een belangrijke drijfveer.

We hebben contact met alle sectorgroepen binnen CNV en geven ongevraagd advies aan het bestuur. De leden van de commissie zijn binnen hun lidmaatschap verbonden aan hun eigen sector. We vergaderen om de 2 maanden plenair.

De voordelen van het CNV-lidmaatschap

Als CNV-lid ben je onderdeel van een beweging die opkomt voor goede werk- en salarisafspraken, én jouw belangen in Den Haag. Je kunt altijd terecht bij onze experts voor je vragen over werk en inkomen, met passende ondersteuning in elke levensfase.

  • Meepraten over jouw cao
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Stel onbeperkt jouw vragen over werk en inkomen