Vrouw schrijft op het bord met twee mensen op de achtergrond die toekijken

Opleiding en ontwikkeling op de werkvloer

De wereld en de arbeidsmarkt veranderen snel. Het is belangrijk dat jij ook mee verandert. Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in je vak. Investeer in jezelf met opleidingen, trainingen en cursussen. Dit is belangrijk als je werkt, maar ook als je even geen baan hebt. We vertellen je waar je op moet letten en wat je rechten zijn rondom opleiding en ontwikkeling.

Studieverlof: tijd voor ontwikkeling

Een opleiding volgen naast je werk kan een uitdaging zijn. Vooral als tijd ontbreekt. Bij verplichte opleidingen geldt dat scholing als werktijd telt. Deze opleidingen doe je vaak tijdens werkuren. Voor vrijwillige opleidingen en cursussen is wettelijk niets vastgelegd. Gelukkig bieden veel cao’s nu studieverlof. Dit betekent dat je in de tijd van je werkgever mag leren. Meestal zijn dat een aantal dagen per jaar. Kijk in je cao of jij ook recht hebt op studieverlof.

Opleidingsbudget: geld om te leren

Opleidingen zijn waardevol, maar kunnen duur zijn. Een cursus kost al snel honderden euro’s, een langere opleiding nog meer. Je werkgever dekt de kosten van verplichte opleidingen. Voor vrijwillige studies is dit niet altijd zo. Gelukkig geven veel bedrijven een opleidingsbudget. Dit is vaak ook in de cao opgenomen. Meestal krijg je elk jaar een vast bedrag om te besteden aan opleidingen. Wil je een opleiding of cursus volgen? Bekijk dan de afspraken rondom jouw opleidingsbudget. Zijn er geen afspraken? Bespreek het dan met je leidinggevende. Misschien betaalt je werkgever mee.

Persoonlijk ontwikkelbudget (pob)

Je kunt groeien in je vak maar ook als persoon. Twijfel je over je baan of zit je niet lekker in je vel? Het persoonlijk ontwikkelbudget (pob) kan dan uitkomst bieden. Dit budget is bedoeld voor jouw groei. Het is niet alleen voor vaktrainingen. Het kan ook voor loopbaanadvies of cursussen voor persoonlijke ontwikkeling zijn. Sommige noemen dit het individueel ontwikkelbudget (iob). Meer en meer cao’s nemen het pob of iob op.

Opleidings- en ontwikkelingsfonds (O&O-fonds)

In bepaalde sectoren bestaan er O&O-fondsen. Deze fondsen steunen werknemers in hun loopbaan en ontwikkeling. Werk je onder een specifieke cao? Dan kun je hier misschien gebruik van maken. Het fonds krijgt geld uit de lonen van medewerkers in jouw branche. Elk cao heeft eigen regels voor het aanvragen van dit budget.

Loopbaanontwikkeling: wat wil jij écht?

Zit je met vragen over je carrièrepad? Wil je helder krijgen wat je ambities zijn en hoe je die bereikt? Of ben je net je baan verloren en zoek je hulp bij het vinden van je nieuwe droomjob? Maak dan kennis met James Loopbaan, een initiatief van CNV. Onze loopbaanadviseurs staan voor je klaar.

Ontdek jouw loopbaanmogelijkheden met James

Studiekosten aftrekken: bespaar op belasting

Moet je (een deel van) je studiekosten zelf betalen? Dan kun je soms de kosten aftrekken van je belasting. Je moet dan meer dan € 250 zelf betaald hebben. Check dit goed bij je belastingaangifte. Het kan je geld besparen.

Studiekosten terugbetalen aan werkgever bij ontslag

Vind je een nieuwe baan na een opleiding betaald door je werkgever? Dan moet je soms studiekosten terugbetalen aan je werkgever. De gemaakte afspraken moeten altijd schriftelijk zijn vastgelegd. Dit heet een studiekostenbeding. In het beding staat onder andere hoeveel je moet terugbetalen en wanneer.

Opleiding met WW-uitkering

Heb je een WW-uitkering? Ook dan kun je je blijven ontwikkelen. Dit kan zonder je uitkering te verliezen. Belangrijk is wel dat de opleiding je helpt bij het vinden van een nieuwe baan. Meestal betaal je zelf de opleiding. Het UWV dekt meestal geen kosten. Toch zijn er uitzonderingen. Als je ouder ben dan 50, kun je een scholingsvoucher aanvragen. Er zijn ook online workshops en trainingen. Deze worden bijvoorbeeld door het UWV of CNV aangeboden.

Veelgestelde vragen over opleiding en ontwikkeling

De voordelen van het CNV lidmaatschap

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Advies bij al vragen over je werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte