Wat is omscholing?
Omscholing is het leren van een nieuw vak of beroep waarvoor je eerder niet bent opgeleid. Je laat je omscholen als je ander werk wil proberen. Bijvoorbeeld omdat je je baan niet meer leuk vind, je bent ontslagen of je werk niet meer kunt doen. Met omscholing leer je nieuwe vaardigheden door het volgen van een opleiding of het bijwonen van trainingen en cursussen. Het doel is om je loopbaan nieuwe richting te geven en nieuwe kansen te creëren.
Omscholing voor volwassenen
Je stopt nooit met leren, ook niet als je volwassen bent. Wil jij een nieuwe richting inslaan na je 50ste? Dat kan. Er liggen nog genoeg werkjaren voor je. Er zijn verschillende opleidingen met baangarantie voor volwassenen. Denk aan functies in het onderwijs, de zorg of klimaattransitie.
Financiering van omscholing
Hoe je omscholing betaalt, verschilt. Soms betaal je zelf de opleiding, soms helpt je werkgever. Laat je je omscholen voor een nieuwe functie bij je eigen werkgever? Dan krijg je het waarschijnlijk vergoed. Word je ontslagen? Gebruik dan de transitievergoeding voor omscholing. Hierover betaal je geen belasting.
Subsidies bij omscholing: O&O-fonds
In sommige sectoren bestaat het opleidings- en ontwikkelingsfonds (O&O-fonds). Dit fonds steunt werknemers met hun loopbaan, opleiding en ontwikkeling. Val je onder een cao? Dan heb je waarschijnlijk recht op scholingsbudget. Vakbonden en werkgevers bespreken dit bij de cao-onderhandelingen. Check jouw cao of je recht hebt op dit budget.