Haren leren knippen op een kappers model

Scholing als je werkt

Leren terwijl je werkt, dat is mogelijk met scholing. Maar hoe werkt dat precies? Wie betaalt jouw training, opleiding of cursus? En wat zijn de verantwoordelijkheden van je werkgever? We leggen uit wat je moet weten over scholing. Zo kun jij door blijven groeien.

Wat is scholing?

Scholing biedt kansen. Ook als je al aan het werk bent. Je kunt lessen volgen, een opleiding, training of cursus doen om je vaardigheden te verbeteren. Of misschien wil je een hele nieuwe weg inslaan? In dat geval kun je een omscholingstraject volgen.

De scholingsplicht: wat is het?

Sinds 2015 hebben werkgevers een scholingsplicht. Je werkgever moet ervoor zorgen dat je je werk op een goede manier kunt blijven doen. Is scholing belangrijk om je werk te blijven doen? Dan is je werkgever verplicht om de benodigde cursussen, trainingen of opleidingen aan te bieden en te betalen.

Zelfgekozen scholing

Wil je zelf graag een opleiding, training of cursus volgen terwijl dit niet noodzakelijk is voor je werk? Dan valt dit niet onder de scholingsplicht. Je werkgever is dan niet verplicht om je scholing te betalen of de mogelijkheid te bieden dit tijdens werktijd te volgen. Welke mogelijkheden je dan wel hebt? Dat verschilt per werkgever. Bekijk daarvoor de afspraken in je cao of arbeidsovereenkomst.

Afspraken over scholing in de cao

In je cao kunnen afspraken over scholing staan. Bijvoorbeeld over:

  • de vergoeding of een regeling voor terugbetaling van de kosten;
  • wat er allemaal onder scholing valt;
  • hoeveel uur je scholing mag volgen;
  • het krijgen van betaald of onbetaald verlof;
  • een persoonlijk opleidingsbudget;
  • een regeling met een Opleiding- en Ontwikkelfonds.

Onderhandelen met je werkgever

Heb je geen cao? Of staan er geen afspraken over scholing in je cao, contract of personeelshandboek? Ga dan in gesprek met je werkgever. Misschien krijg je betaald of onbetaald verlof voor scholing. Of deelt je werkgever in de kosten. Je kunt hier altijd onderling afspraken over maken.

Opleidings- en ontwikkelingsfonds (O&O-fonds)

In sommige sectoren bestaat het opleidings- en ontwikkelingsfonds (O&O-fonds). Dit fonds steunt werknemers met hun loopbaan, opleiding en ontwikkeling. Val je onder een cao? Dan heb je waarschijnlijk recht op scholingsbudget. Vakbonden en werkgevers bespreken dit bij de cao-onderhandelingen. Check jouw cao of je recht hebt op dit budget.

Loopbaanontwikkeling: wat wil jij écht?

Zit je met vragen over je carrièrepad? Wil je helder krijgen wat je ambities zijn en hoe je die bereikt? Of ben je net je baan verloren en zoek je hulp bij het vinden van je nieuwe droomjob? Maak dan kennis met James Loopbaan, een initiatief van CNV. Onze loopbaanadviseurs staan voor je klaar.

Ontdek jouw loopbaanmogelijkheden met James

Hoe werkt scholing?

Werken en leren kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door:

  • Een cursus of training: volg lessen in je vrije tijd of tijdens werk.
  • Een deeltijd opleiding: je leert ’s avonds of één dag per week.
  • Een voltijd opleiding: overdag studeren en lessen volgen.
  • Een duale opleiding: combineer je baan met een relevante opleiding.

Bedrijfsschool

Een werkgever kan samen met een onderwijsinstelling een opleiding voor zijn werknemers maken. Je gaat dan naar een bedrijfsschol. Hier combineer je theorie met praktijk. Op school doe je kennis op en op de werkplek ervaring. Ideaal om te groeien in je baan.

Studeren tijdens een sabbatical

Wil je fulltime studeren en tijdelijk stoppen met werken? Dan is een sabbatical een optie. Ben je klaar met de opleiding? Dan kun je gewoon weer aan de slag bij je werkgever.

Studiekosten en belastingvoordeel

Betaal je zelf voor je opleiding of cursus? Dan kun je vaak een deel van de kosten van je inkomstenbelasting aftrekken. Dit heet een belastingvoordeel. Het geldt bijvoorbeeld voor het collegegeld en kosten voor boeken. Let op: er is een minimumbedrag aan studiekosten voor dit voordeel.

Veelgestelde vragen over scholing