Man volgt online training

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Yes, je droombaan is in zicht! Maar voordat je start, wil je nieuwe werkgever zeker weten dat je betrouwbaar bent. Daarom vraagt hij om een VOG. Maar wat is een VOG eigenlijk? En hoe vraag je dit aan? We beantwoorden de meestgestelde vragen over een VOG.

Wat is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)?

Een verklaring omtrent gedrag (VOG) is soms onderdeel van het sollicitatieproces. Via een VOG laat je zien dat jouw verleden geen probleem is voor je nieuwe baan. Als je geen strafblad hebt, krijg je altijd een VOG. Heb je wel iets op je strafblad staan? Dan ligt het aan de baan die je wilt of je een verklaring krijgt. Elke baan heeft eigen voorwaarden. Zo kunnen verkeersovertredingen voor een taxichauffeur een probleem zijn. Maar voor een leraar maakt dat niet uit.

Wanneer heb ik een VOG nodig?

Een VOG is soms wettelijk verplicht. Leraren, taxichauffeurs en gastouders hebben er bijvoorbeeld altijd een nodig. En sommige vrijwilligers ook. Maar ook zonder dat de wet het zegt kan je (nieuwe) werkgever om een VOG vragen.

Waar vraag ik een VOG aan?

Allen Justis, de screeningsautoriteit van Justitie en Veiligheid, geeft VOG’s uit. Je kunt een VOG online of schriftelijk aanvragen. Je werkgever die de VOG van je nodig heeft, vertelt hoe je de aanvraag doet. Wil je het anders doen? Overleg dan met je werkgever.

Online een VOG aanvragen
Vraag je de VOG online aan? Dan start je werkgever de aanvraag. Je krijgt een e-mail van Justis met een code. Daarmee log je in, check je de info en betaal je de aanvraag.

Schriftelijk een VOG aanvragen
Vraag je de VOG schriftelijk aan? Dien dan je aanvraag in bij je gemeente. Je hebt daarvoor een formulier nodig. Dit krijg je van de organisatie die de VOG aanvraagt.

Wat kost een VOG?

Je kunt een VOG online of schriftelijk aanvragen. Online kost het € 33,85 en schriftelijk € 41,35. Meestal betaal je de kosten zelf. Soms kun je de kosten bij je werkgever declareren. Die betaalt het bedrag dan aan jou terug. Ben je vrijwilliger? Dan kan een VOG gratis zijn. Check dit op www.gratisvog.nl

Waar wordt naar gekeken voor een VOG?

Justis bekijkt altijd het Justitieel Documentatiesysteem bij de aanvraag van een VOG. Soms kijkt Justis ook naar politieregisters, het Openbaar Ministerie, de Reclassering en in het EU-systeem ECRIS. ECRIS verbindt de nationale strafregisters van EU-lidstaten.

Heb je een strafblad? Dan weegt Justis de verschillende belangen af. Er wordt gekeken naar:

  • Hoe vaak je in aanraking kwam met justitie
  • Hoe ernstig de feiten zijn
  • Hoe lang geleden het gebeurde
  • Je leeftijd

Ik krijg geen VOG. Wat nu?

Eerst maakt Justis een voorlopige beslissing. Is die negatief? Dan mag je daarop reageren. Die reactie noemen we ‘zienswijze’. Online of op papier leg je uit waarom je het niet eens bent. Justis kijkt hiernaarn bij het eindbesluit. Ben je het daarna nog steeds niet eens? Dan kun je in beroep gaan. Houd er rekening mee dat dit een langer proces is.

Vragen over de VOG?

Heb je vragen over de aanvraag van een VOG? Of heb je het idee dat je VOG-aanvraag onterecht is afgewezen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Neem contact met ons op

De voordelen van het CNV lidmaatschap

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Advies bij al vragen over je werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte