Wat is een verstoorde arbeidsrelatie?
Wanneer er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie, heeft jouw werkgever het recht om je te ontslaan. Dit kan voorkomen wanneer de werkrelatie tussen jou en je collega of leidinggevende zo slecht is geworden dat er niet meer goed samengewerkt kan worden. Er zijn verschillende oorzaken voor een verstoorde arbeidsrelatie, bijvoorbeeld:
- Ernstige conflicten op de werkvloer
- Het oneens zijn over hoe het werk uitgevoerd moet worden
- Botsende karakters
- Onwil om een ruzie op te lossen
Ontbinding arbeidsovereenkomst bij verstoorde arbeidsrelatie
De arbeidsrelatie kan soms zo ernstig verstoord zijn dat die niet meer kan worden hersteld. Overplaatsing naar een andere afdeling of locatie is daarbij niet altijd een mogelijkheid. In dat geval kan alleen de rechter de arbeidsovereenkomst ontbinden. Het is dus belangrijk om te weten dat een verstoorde werkrelatie tot ontslag kan leiden. Of het nu gaat om een verstoorde relatie met een collega of met een leidinggevende.
Plichten werkgever bij ontslag door verstoorde arbeidsrelatie
Als je werkgever je wilt ontslaan vanwege een verstoorde arbeidsrelatie, dat moet je werkgever het ontslag aanvragen bij de kantonrechter. Je werkgever moet dan aangeven waarom de werkrelatie niet meer te herstellen is. Jij mag daarop reageren en uitleggen waarom je het ontslag onterecht vindt. De rechter controleert daarna eerst of je werkgever zich aan de volgende regels heeft gehouden:
- De relatie tussen jou en je werkgever is écht niet meer te herstellen. Je werkgever moet bewijzen dat jullie niet meer samen kunnen werken. Daarnaast moet je werkgever er alles aan hebben gedaan om het op te lossen.
- Herplaatsing binnen het bedrijf is niet mogelijk. Er is geen functie op een andere locatie of afdeling voor jou.
- Er geldt geen opzegverbod. Als er een opzegverbod geldt, mag je werkgever je niet ontslaan.
Daarna bepaalt de rechter of de redenen die je werkgever geeft terecht zijn. Als de rechter het verzoek om je te ontslaan goedkeurt, dan kun je tegen die beslissing in beroep te gaan.