Mag je ontslagen worden in je proeftijd?
Een proeftijd is bedoeld om te kijken of je nieuwe baan goed bevalt. Maar ook voor je werkgever om te bepalen of je inderdaad geschikt bent voor de baan en voor het bedrijf. Je werkgever mag je daarom ontslaan in je proeftijd. Hij hoeft je daarvoor geen reden te geven. Tenzij je daarom vraagt. In je proeftijd geldt ook geen opzegtermijn. Je ontslag gaat dus per direct in.
Wanneer geldt ontslag in proeftijd niet?
De lengte van je proeftijd moet altijd in je contract of cao staan. Als de lengte hiervan niet goed is afgesproken en niet aan de wet of de cao voldoet, is de proeftijd ongeldig. Je kunt dan niet 'in je proeftijd' ontslagen worden. Hier moet je op letten:
- Duurt je contract 6 maanden of korter? Dan mag er geen proeftijd in staan.
- Duurt je contract tussen de 6 en 24 maanden? Dan geldt er een proeftijd van 1 maand.
- Duurt je contract 24 maanden of langer? Dan heb je 2 maanden proeftijd.
Ontslag nemen in je proeftijd
Je mag ook zelf ontslag nemen in je proeftijd. Je hoeft dan geen rekening te houden met een opzegtermijn. Let op: als je zelf ontslag neemt in je proeftijd, heb je mogelijk geen recht op een WW-uitkering. Neem daarom altijd contact met ons op, zodat we naar jouw situatie kunnen kijken.
Wanneer recht op WW-uitkering bij ontslag in proeftijd?
Als je bent ontslagen in je proeftijd, dan heb je soms recht op een WW-uitkering. Je werkgever moet dan wel een schriftelijke verklaring geven waarom hij je ontslagen heeft. Je uitkering kan in gevaar komen als:
- Je ontslag je eigen schuld is. Bijvoorbeeld omdat je steeds te laat op je werk kwam.
- Je zelf ontslag neemt tijdens je proeftijd. Je krijgt dan geen WW-uitkering.