Wat is ontslag door disfunctioneren?
Disfunctioneren betekent dat jouw prestaties als werknemer niet voldoen aan de verwachtingen van je werkgever. Voorbeelden van disfunctioneren zijn:
- Je kunt de hoeveelheid werk niet aan
- Je levert slechte kwaliteit af
- Je groeit onvoldoende mee met veranderingen
- Je kunt niet goed overweg met collega’s
Als het disfunctioneren aanhoudt en er geen verbetering zichtbaar is, kan je werkgever besluiten jou te ontslaan. Dit mag niet zomaar: volgens de wet moet de werkgever zich daarbij aan bepaalde regels houden. Belangrijk is ook dat jouw disfunctioneren niet het gevolg mag zijn van ziekte, een beperking, de arbeidsomstandigheden of onvoldoende opleiding.
Verbetertraject bij niet goed functioneren
Als je werkgever vindt dat je niet goed functioneert, dan moet die dat jou op tijd laten weten. Je werkgever mag je namelijk niet ontslaan bij disfunctioneren als jij hier niet eerder op aangesproken bent. Ook moet je werkgever jou helpen om je werk beter uit te voeren. Dit kan met het verbetertraject. Het verbetertraject is een periode waarin jij de mogelijkheid krijgt om je functioneren te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een opleiding of cursus die noodzakelijk is om je werk goed uit te voeren.