WW-uitkering na ontslag

Een Werkloosheidsuitkering (WW-uitkering) is een tijdelijk inkomen om de tijd te overbruggen naar een nieuwe baan. Als je deels of helemaal werkloos raakt, dan heb je hier waarschijnlijk recht op. We leggen uit hoe je een WW-uitkering moet aanvragen en waar je rekening mee moet houden.

Wanneer heb je recht op een WW-uitkering?

Je komt in aanmerking voor een WW-uitkering als je niet door eigen toedoen werkloos bent. Dit betekent dat als je wordt ontslagen door je werkgever, je recht hebt op een uitkering. Dit geldt niet als je zelf ontslag neemt of op staande voet wordt ontslagen. Naast het niet door eigen schuld werkloos zijn, zijn er nog enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen:

  • Je moet minimaal 5 werkuren per week verliezen. Als je minder dan 10 uur per week werkte, moet je ten minste de helft van je werkuren en loon verliezen.
  • Je moet actief naar ander werk zoeken om een uitkering te voorkomen.
  • Je moet verzekerd zijn tegen werkloosheid. Als je in dienst was bij een werkgever, ben je automatisch verzekerd. Als je de AOW-leeftijd al hebt bereikt, ben je niet meer verzekerd.
  • Je moet beschikbaar zijn om hetzelfde aantal uren te werken als het werk waarvoor je een uitkering ontvangt.
  • Tot slot moet je voldoen aan de wekeneis. Dit betekent dat je minstens 26 van de 36 weken voordat je werkloos raakte gewerkt hebt.

Je rechten en plichten bij ontslag

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van je rechten en plichten zijn bij ontslag. Die kunnen namelijk invloed hebben op je WW-uitkering. We zetten op een rijtje waar je op moet letten:

  • Ga niet zomaar akkoord met ontslag. Je hebt alleen recht op een WW-uitkering als het duidelijk is dat je werkgever het contract beëindigt na onderling overleg.
  • Stem ook niet in met ontslag als je ziek bent. In dat geval geldt er een opzegverbod en mag je werkgever je niet zomaar ontslaan. Als je toch akkoord gaat, loop je het risico je recht op een WW-uitkering te verliezen.
  • Zorg ervoor dat je werkgever de officiële opzegtermijn aanhoudt. Je WW-uitkering gaat pas in na afloop van deze termijn.
  • Vraag altijd om verlenging van een aflopend tijdelijk contract. Het UWV verwacht dat je op zijn minst om een verlenging hebt gevraagd. Als je dit niet doet, loop je het risico op een lagere of zelfs geen uitkering.
  • Als je zelf je baan opzegt tijdens de proeftijd, heb je geen recht op een WW-uitkering.
  • Neem alleen zelf ontslag als je al een andere baan hebt gevonden. Als je zelf ontslag neemt, heb je namelijk geen recht op een WW-uitkering.

WW-uitkering aanvragen na ontslag

Als je ontslagen bent en nog geen nieuwe baan hebt gevonden, kun je een WW-uitkering aanvragen bij het UWV. Dit kun je doen vanaf 1 week vóór je eerste werkloze dag tot uiterlijk 1 week na je laatste werkdag. Als je jouw aanvraag later doet, kan dit leiden tot een lagere uitkering. Ook moet je je bij het UWV registreren als werkzoekende. Dit is een verplichte stap om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering. Doe dit uiterlijk binnen 2 dagen na je laatste werkdag.

Je plichten bij een WW-uitkering

Als je een WW-uitkering ontvangt, zijn er bepaalde verplichtingen waaraan je moet voldoen. Doe je dit niet, dan kan dit leiden tot een vermindering van je uitkering door het UWV. Een van de verplichtingen is het bijhouden van een werkmap waarin je bijvoorbeeld neerzet hoe vaak je hebt gesolliciteerd. Wil je meer weten over jouw plichten bij een WW-uitkering?

Hoeveel WW-uitkering ontvang je?

De hoogte van je WW-uitkering is afhankelijk van je sv-loon: het loon waarover je belastingen en sociale premies betaalt. Op basis daarvan wordt je WW-maandloon bepaald. De eerste 2 maanden ontvang je bruto 75% van je WW-maandloon. In de derde maand wordt dit percentage 70%. Als je langer dan 3 maanden recht hebt op een WW-uitkering, blijft het percentage 70% van je WW-maandloon voor de rest van de maanden.

Bereken de duur en hoogte van je WW-uitkering

Het berekenen van de hoogte en duur van je WW-uitkering kan ingewikkeld zijn. Je moet namelijk met verschillende regels en uitzonderingen rekening houden. Om dit eenvoudiger te maken, hebben wij een handige rekenhulp ontwikkeld. De rekenhulp houdt rekening met alle relevante regels, zodat jij snel jouw WW-uitkering kunt berekenen.

Bereken nu de hoogte en duur van je WW-uitkering

Hoe lang heb je recht op een WW-uitkering?

De duur van je WW-uitkering hangt af van je arbeidsverleden. Als je in de laatste 36 weken voordat je werkloos werd minstens 26 weken hebt gewerkt, heb je recht op een WW-uitkering van 3 maanden. Het aantal gewerkte uren is daarbij niet belangrijk. Als je ook voldoet aan de jareneis, kun je langer dan 3 maanden een WW-uitkering ontvangen. De jareneis houdt in dat je in de laatste 5 jaar voordat je werkloos werd minstens 4 jaar hebt gewerkt. Als deze jaren meetellen als arbeidsverleden, voldoe je aan de jareneis. Voor uitgebreide informatie over de duur van je WW-uitkering kun je terecht op de website van het UWV.

Reparatie WW-rechten

Reparatie WW-rechten
Informatie en advies bij ontslag | CNV Vakmensen

Antwoord op je vragen bij het einde van je arbeidsovereenkomst

Waar moet ik op letten als mijn contract eindigt? Met de online tool van CNV ontvang je betrouwbare informatie en advies rond het einde van jouw arbeidsovereenkomst.

Lees meer

De voordelen van het CNV lidmaatschap

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Advies bij al vragen over je werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte