1) Solidaire of flexibele premieregeling?
2) Invaren ja of nee?
3) Wat is adequate compensatie?
4) Hoe hoog wordt je premie?
5) Hoe gaat het nabestaandenpensioen eruitzien?
Invaren: opgebouwd pensioen wel of niet meeverhuizen naar het nieuwe stelsel?
In het kort:
• CNV is voorstander van invaren
• 2 pensioenpotten naast elkaar is ingewikkeld en kostbaar
• Geen pech- en gelukgeneraties
• Iedereen een eigen deel van de pot
• Meerdere manieren om ieders deel te berekenen
• Sociale partners kiezen
CNV is voorstander van invaren
Als in 2027 de nieuwe pensioenregels gelden, mag vanaf dat moment alleen nog nieuw pensioen worden gespaard. Het is de bedoeling dat al het pensioenvermogen dat al gespaard is, mag worden omgezet naar het nieuwe stelsel. Dat heet invaren. Alleen als dit echt ongunstig uitpakt, wordt er niet ingevaren. Inmiddels hebben wij met zijn allen ongeveer 1600 miljard euro bij elkaar gespaard in pensioenfondsen. Dat is een enorm bedrag en de beslissing om dat geld wel of niet over te zetten is dan ook een hele belangrijke. CNV is er voorstander van om het reeds opgebouwde pensioenvermogen, net als de nieuwe opbouw, onder te brengen in het nieuwe stelsel. In dit stukje leggen wij uit waarom.
2 pensioenpotten naast elkaar is ingewikkeld en kostbaar
Of het geld nou wel of niet wordt meegenomen, de nieuwe opbouw vindt plaats met de regels van het nieuwe systeem. Als het gespaarde geld niet meegaat, dan blijven de huidige regels voor dat deel gelden. Dan zullen de pensioenen de aankomende jaren minder snel omhoog kunnen.
Niet invaren betekent dat het pensioenfonds met twee systemen moet gaan werken. Dat is ingewikkeld en kostbaar. Ook is het maar de vraag of op termijn de oude regels nog netjes door de overheid onderhouden worden. De kans is groot dat de overstap uiteindelijk toch gemaakt moet worden.
Geen pech- en gelukgeneraties
Het nieuwe pensioenstelsel biedt voordelen. Door het meenemen zijn die voordelen ook van toepassing op het al opgebouwde geld. De pensioenen kunnen sneller worden geïndexeerd. Ook blijven jong en oud bij elkaar waardoor bij de overgang naar het nieuwe systeem, voor- en nadelen met elkaar uitgeruild kunnen worden. Zo kunnen nu en in de toekomst pech- en gelukgeneraties voorkomen worden. Hierdoor worden de pensioenen voor alle groepen uiteindelijk beter.
CNV is geen voorstander van versnippering in kleine potjes. Hoe groter het vermogen, hoe beter en effectiever de beleggingen. En het is overzichtelijker voor deelnemers.
Iedereen een eigen deel van de pot
In de wetgeving is afgesproken dat de oude en nieuwe pensioenen zo veel mogelijk bij elkaar blijven. In het oude systeem zitten de pensioenaanspraken in een grote pot. Als het geld wordt meegenomen (wordt ingevaren) wordt die gemeenschappelijke pot verdeeld over de deelnemers van het pensioenfonds. In het nieuwe systeem heeft namelijk iedereen een eigen deel van de pot. Dat is prettig, want zo wordt duidelijker welk bedrag voor jou is gespaard.